Het Internationale Tribunaal van de FIA zal zich gaan buigen over de geheime bandentest van het Formule 1-team van Mercedes, na afloop van de Grand Prix van Spanje. Zo heeft de FIA gisteravond laten weten in een officiële verklaring.

Het team van Mercedes rondde van 15 tot en met 17 mei op het circuit van Barcelona een driedaagse test af met bandenfabrikant Pirelli. Het team deed dit echter met een auto van het huidige seizoen, wat volgens de officiële reglementen is verboden. Zowel het team van Ferrari als het team van Red Bull dienden in Monaco een protest in tegen de test. De FIA heeft na een verslag van de stewards van de Grand Prix van Monaco de zaak nu doorverwezen naar het Internationale Tribunaal.

In dezelfde verklaring laat de FIA weten dat er geen verder onderzoek zal worden gedaan naar de bandentest van Ferrari eind april. Het Italiaanse team gebruikte hiervoor echter een auto uit 2011, waarmee deze test niet in strijd was met het reglement.

Het zal de eerste keer worden dat het Internationale Tribunaal, dat volledig losstaat van de FIA, wordt betrokken bij een dergelijke procedure in de Formule 1 sinds de oprichting ervan in 2010. Het duurt waarschijnlijk nog tot halverwege juli voordat er een hoorzitting zal plaatsvinden.

In mijn column beschreef ik het spagaat van de FIA, waarbij ik het uitgesloten achtte dat Mercedes –als prominente motorleverancier– [zwaar] zou worden gestraft.

Maar dit is de Formule 1, waar niets zeker lijkt en het onzekere opeens heel zeker kan zijn…