De Wereldmotorsportraad, een onderdeel van de FIA, heeft vandaag in een vergadering beslist dat er voortaan meer duidelijkheid moet bestaan over de beslissingen van de stewards tijdens een Grand Prix. De beslissing komt er na een hoop controverse omtrent beslissingen tijdens het seizoen 2008, onder andere in België en in Japan.

Het panel van stewards bestond dit seizoen uit 2 internationale leden en 1 lid uit het land waar de Grote Prijs wordt gereden. Dat verandert niet, maar er zijn wel enkele andere nieuwe regels.

Zo zal de nationale steward minstens één GP geobserveerd moeten hebben alvorens hij zelf steward kan worden. Om stewards te rekruteren, zullen er vijf GP’s van het seizoen opengesteld worden voor leerling-stewards die naar voren geschoven zijn door hun nationale autosportbond. Ook zal er van iedere een kort CV gepubliceerd worden voor het GP-weekend.

Bovendien komt er ook meer transparantie wat de beslissingen zelf betreft. Om te beginnen zullen de stewards zo weinig mogelijk wachten met het nemen van beslissingen tot na de race, maar zo snel mogelijk tijdens de race gebruik maken van al het beschikbare beeldmateriaal. Alleen indien er na de race nog bewijsmateriaal moet verzameld worden, kan gewacht worden met het nemen van een beslissing.

Na de race wordt van elke beslissing een formele uitleg gepubliceerd op de website van de FIA. Deze uitleg kan vergezeld worden van beelden die niet op tv uitgezonden zijn.

Op deze vergadering van de Wereldmotorsportraad is het ook volledig officieel geworden dat motoren vanaf 2009 drie races moeten meegaan in plaats van twee.

By peter