Vorig jaar domineerde McLaren op Albert Park. Na een prima wintertest behaalden de twee coureurs van het team de eerste startrij. Ook in de race waren ze vrijwel niet te kloppen. Hoe anders is het nu? Button komt niet verder dan P9. Pérez blijft steken op P11.

En een snelle oplossing lijkt er niet in te zitten: De auto is nog lang niet zo snel als we zouden willen. Dat probleem is volgend weekend nog niet opgelost., zo begint de teambaas zijn analyse van het weekeinde.

Button moest snel stoppen, omdat zijn banden helemaal versleten waren. Daarna heeft hij toch nog een negende plaats kunnen halen. Voor volgend weekend is de boodschap helder: we moeten heel goed ons best doen., aldus Martin Whitmarsh.

Ook de coureurs geloven niet in een snelle oplossing, doch dat het team er wel bovenop komt. Jenson Button: Het is natuurlijk niets om over naar huis te schrijven, een negende plek en twee punten, maar gezien hoe we er voor staan denk ik dat we hier nog onze handen dicht mee mogen knijpen. We hebben nog heel veel te doen om weer competitief te worden.

Met een P11 als eindresultaat zat een puntje er niet in voor Pérez, die zijn McLaren-debuut ongetwijfeld leuker had voorgesteld. Het was een hele, hele zware race”, geeft hij toe. “Het team wist er nog bijna iets van te maken dankzij een goede strategie, maar het was net niet genoeg om een punt te pakken.

Voor McLaren lijkt het een jaar te worden als 2009. Toen was de achterstand ook bijna 2 seconden op de BrawnGP. Lewis Hamilton startte toen van P17 en reed naar P3. Als zelfs een top 6 finish er niet in zit voor McLaren [in de komende vier a vijf races], moeten ze 2013 dan als verloren beschouwen? Laten we hopen van niet.