Max Verstappen neemt de derde prijs in ontvangst op Silverstone. Later zou hem de tweede worden toegekend.

Max Verstappen heeft in seizoen 2016 honderd punten behaald.

Het Nederlands-Belgische, nou goed, in ieder geval Limburgse Wunderkind. Max Verstappen, zoon van Jos en Sophie. Achttien jaar en -op een week na- tien maanden oud.

Aan het begin van het seizoen stelde hij zich tot doel om honderd punten te behalen in 2016. Dat was -als rijder van de Scudería Toro Rosso- zeer ambitieus. Maar op zondag vierentwintig juli 2016 lukte hem wat geen Nederlander ooit deed, honderd punten scoren in één seizoen. En we zijn pas op de helft. Want Hongarije was de elfde grand prix van dit jaar, er volgen er dus nog tien.
Er komt hopelijk nog heel veel moois in de komende maanden.

Op onze home page vind u als altijd de WK standen voor rijders en constructeurs keurig bijgewerkt, maar nu we zo midden in het seizoen staan en met de komende Grand Prix van Duitsland op Hockenheim op komst is het een goed idee om de cijfers eens nader te beschouwen;

POS	DRIVER			NAT.	CAR				PTS
1	Lewis Hamilton		GBR	MERCEDES			192
2	Nico Rosberg		GER	MERCEDES			186
3	Daniel Ricciardo	AUS	RED BULL RACING TAG HEUER	115
4	Kimi Räikkönen		FIN	FERRARI				114
5	Sebastian Vettel	GER	FERRARI				110
6	Max Verstappen		NED	RED BULL RACING TAG HEUER	100
7	Valtteri Bottas		FIN	WILLIAMS MERCEDES		56
8	Sergio Perez		MEX	FORCE INDIA MERCEDES		47
9	Felipe Massa		BRA	WILLIAMS MERCEDES		38
10	Carlos Sainz		ESP	TORO ROSSO FERRARI		30
11	Romain Grosjean		FRA	HAAS FERRARI			28
12	Nico Hulkenberg		GER	FORCE INDIA MERCEDES		27
13	Fernando Alonso		ESP	MCLAREN HONDA			24
14	Daniil Kvyat		RUS	TORO ROSSO FERRARI		23
15	Jenson Button		GBR	MCLAREN HONDA			13
16	Kevin Magnussen		DEN	RENAULT				6
17	Pascal Wehrlein		GER	MRT MERCEDES			1
18	Stoffel Vandoorne	BEL	MCLAREN HONDA			1
19	Esteban Gutierrez	MEX	HAAS FERRARI			0
20	Jolyon Palmer		GBR	RENAULT				0
21	Marcus Ericsson		SWE	SAUBER FERRARI			0
22	Felipe Nasr		BRA	SAUBER FERRARI			0
23	Rio Haryanto		INA	MRT MERCEDES			0

Lewis Hamilton is zijn teamgenoot Rosberg op Silverstone voor het eerst dit seizoen de baas in de ranglijst. Nico Rosberg bouwt een ferme voorsprong op in het begin van dit seizoen, maar ziet die geleidelijk aan kleiner worden en moet in Lewis zijn meerdere erkennen vanaf een incident in Barcelona. Jongeling Max Verstappen gaat er daar dan met de buit vandoor, hij wint zijn eerste grand prix nadat Hamilton en Rosberg gezamenlijk crashen in de eerste ronde van de Grand Prix van Spanje.

de vier races daarvoor staan op naam van Nico Rosberg. De zes races erna staan op naam van Lewis Hamilton behalve die van Europa, gehouden in Bakoe te Azerbaidzjan. Dat was de enige wedstrijd die Nico Rosberg nog wist te winnen. Dus beide Mercedesrijders boekten vijf zeges bij op hun palmares. De elfde grand prix ging naar Verstappen.

Het moge daarom duidelijk zijn, dat de Mercedesboys in een eigen klasse rijden. Mercedes is in their own formula. Zo verwoordde Cristian Horner, teambaas van Red Bull het afgelopen zondag.

De ranglijst geeft aan, dat zij als er geen gekke dingen gebeuren samen om het kampioenschap gaan strijden in 2016 en dat Ferrari en Red Bull het moeten doen met een vierpersoons gevecht om de derde plaats.
Die strijd, momenteel geleidt door Daniel Ricciardo, Verstappens teamgenoot, is ongemeen spannend. Ricciardo leidt met 115, de twee Ferraristi Räikkönen en Vettel boekten respectievelijk 114 en 110 punten, dan volgt Max Verstappen (die de eerste vier wedstrijden in een Toro Rosso meedeed) met 100 punten.

Die strijd gaat zich komend weekend op Hockenheim en dan, -na de zomerstop- in volle hevigheid voor onze ogen uitrollen.

De strijd om de derde plaats, de strijd tussen Max en Daniel, de strijd tegen Ferrari, de strijd binnen Ferrari.
Het wordt een gladiatorengevecht.
Niet alleen de strijd om een kampioenschap, maar allerlei onderlinge gevechten in de arena, die ook nog gewonnen moeten worden.
Gaat Verstappen de onderlinge verhouding met betrekking tot de kwalificaties bijtrekken de rest van het jaar?
Zal Kimi Räikkönen Vettel weten voor te blijven?
Krijgen deze vier nog ergens een kans om een grand prix te winnen en zo ja, wie pakt die kans dan?


Ook in het constructeurskampioenschap is het spannend;

POS	TEAM				PTS
1	MERCEDES			378
2	FERRARI				224
3	RED BULL RACING TAG HEUER	223
4	WILLIAMS MERCEDES		94
5	FORCE INDIA MERCEDES		74
6	TORO ROSSO FERRARI		45
7	MCLAREN HONDA			38
8	HAAS FERRARI			28
9	RENAULT				6
10	MANOR MERCEDES			1
11	SAUBER FERRARI			0

Toro Rosso stelde zich tot doel vijfde te worden dit seizoen. Daarvoor zal er een enorme inhaalslag gemaakt moeten worden ten opzichte van de mannen van Force India. Die twintig punten lijken te doen, maar feit is wel, dat Toro Rosso’s motor in het veld qua potentieel onderuit schuift, omdat er geen enkele ontwikkeling aan wordt uitgevoerd. Terwijl de Mercedes van Force India natuurlijk wel enigszins verbetert.

Onderin gaat het om prestige; niet laatste worden, Renault -in aanleg een topteam- moet alles op alles zetten om Haas voor te blijven. Haas debuteert dit seizoen en doet dat zeker niet slecht. Sauber, zorgenkindje van de Formule 1 tot de overname door Longbow vorige week, zal toch Manor achter zich willen laten. Met Felipe Nasr achter het stuur van een van de bolides zou dat ook moeten lukken, de Braziliaan is een talent dat verpietert in Hinwel te Zwitserland.

Hierin zien we wat de ware liefhebber van de motorsport zo boeit, er is zoveel te leren en te weten over het hoe en waarom van de winst en de kansen.
Er is altijd wat te ontdekken. En dan nog loopt bijna iedere wedstrijd volkomen onverwacht af.
Want wie weet te voorspellen zonder fouten wie in de Top 5 eindigt in Hockenheim?
Of welke tijd de pole position zal zijn, op een duizendste nauwkeurig?

Wie het weet, mag het zeggen en wel hier!


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!