Na een heel slecht begin van het seizoen boekt Sergei Sirotkin eindelijk zijn eerste GP2 zege voor de beide Racing Engineering auto’s van Jordan King en Norman Nato. Pierre Gasly kon niet echt potten breken op zondag, maar hij gaat wel als leider in het kampioenschap weg uit Budapest.


Foto: Gp2series.com

Opvallend, maar opnieuw viel er voor de start een Carlin stil, dit keer Marvin Kirchhöfer. De wagen van de Duitser was op tijd opgeruimd en de start hoefde niet vertraagd te worden. King leek langzamer te starten dan Nato, maar maakte het goed in de run naar bocht in, terwijl de Fransman door Nobu Matsushita, Sirotkin en Antonio Giovinazzi werd besprongen. De Italiaan remde te laat en knalde tegen de Japanner aan. Het harmonica-effect zorgde ervoor dat Rafa Marciello en Oliver Rowland aan de buitenkant een goed heenkomen moesten zoeken.

Het werd nog erger in bocht 2. Giovinazzi viel terug achter Arthur Pic, maar deed er alles aan om weer een positie goed te maken. Pic probeerde veel te snel bocht 2 te nemen en spinde midden op de weg. Giovinazzi glipte er nog net langs, maar achter hem reden Matsushita, Luca Ghiotto, Gustav Malja en Alex Lynn op elkaar. Alleen Malja kon verder, zij het zonder voorvleugel. “Ik heb een probleem” klonk het rustig op de radio. “Ja, je voorvleugel ligt eraf” was het cynische commentaar van Alex Jacques toen de Zweed niet meteen binnenkwam, maar aansloot in de rij achter de safetycar.

Voor de start van het weekend had Sirotkin tegen Jacques gezegd, dat hij zijn strategie ging aan passen. Hij ging zich voor belangrijke acties focussen op de starts, de restarts en de laatste ronden.En hij kon het plan in de sprintrace meteen uitvoeren, want King ging veel te wijd en bijna van de baan toen hij weer groen licht kreeg. De Rus haalde niet meteen in (mocht niet omdat ze de safetycar line nog niet voorbij waren), maar was perfect gepositioneerd voor een aanval. King probeerde alles wat hij kon behalve botweg rammen om de ART achter zich te houden, maar na bocht vier was het bekeken en lag Sirotkin vooraan.

Achter hem werden de verschillen langzaam groter. Nato kon King niet bijhouden en Giovinazzi kwam met een beschadigde voorvleugel binnen, daar kwam nog eens tien seconden straf bij voor zijn botsing met Matsushita. Daardoor schoof Mitch Evans op naar vier, maar die werd al snel door Artem Markelov achterhaald en gepasseerd. Achterin was Jimmy Eriksson ook met een kleine opmars bezig, tot hij op Sergio Canamasas stuitte. De Spanjaard dwong de Zweed bij bocht 1 van de baan af en had er waarschijnlijk een straf voor gekregen, maar toen sloeg de pechduivel weer toe in de Arden-auto. “Something broke, again” was alles wat Eriksson op de radio kwijtwilde.

Vooraan was Sirotkin stilaan weggereden van de beide Racing Engineering en met vijf tellen voorsprong kon de Rus zijn eerste overwinning in 2016 noteren. King werd tweede en Nato op 7.5 sec derde. Gasly scoorde niet zo best met slechts een zevende plaats, maar omdat Rowland maar één plaats hoger eindigde en Giovinazzi puntloos laatste werd na zijn tijdstraf, blijft de Fransman wel aan de leiding in de stand. Daniel de Jong werd wat opgehouden in de startcrash en reed de hele race dicht in de buurt van Sean Gelael, maar de Indonesiër passeren was toch andere koek. Hij werd als 11e afgevlagd.

Stand na zes raceweekends
1 P. Gasly 107
2 A. Giovinazzi 96
3 R. Marciello 85
4 O. Rowland 83
5 N. Nato 81
6 J. King 80
7 M. Evans 77
8 S. Sirotkin 70
9 A. Markelov 70
10 N. Matsushita 70

GP3: Albon lost teamgenoot Leclerc aan kop af

De GP3 sprintrace vanmorgen werd een prooi voor Alex Albon. De Thai had een prima start vanaf twee en ging voor polesitter Arjun Maini de bocht in, terwijl achter hem de hel losbrak. Akash Nandy werd door Nyck de Vries aangetikt, raakte daardoor zelf de Trident van Giuliano Alesi en spinde hard van de baan, waarbij hij een reeks koprollen meemaakte voor de Jenzer auto tot stilstand kwam. De safetycar kwam eruit en Nandy kon gelukkig ongedeerd uitstappen.

Net toen de safetycar naar binnen kwam was er nog een klein incident. Ralf Boschung was net iets te gretig en tikte Leclerc aan, waarvoor hij een drivethrough kreeg opgelegd. De Fransman kon door en zette al gauw Maini onder druk, die op dat moment werd losgereden door Albon. Pas op de helft maakten de Indiër en de Fransman terrein goed. Maini verremde zich in de slotfase en moest Leclerc langslaten, zodat ART wederom een 1-2 had met Albon op 1, Leclerc op 2. Maini kwam nog als derde binnen. De Vries wist nog op te klimmen van 23 naar 13, maar helaas leverde dat geen punten op. Steijn Schothorst kwam anoniem als 20e over de streep.

Stand na vier raceweekends:
1 A. Albon 107
2 C. Leclerc 104
3 A. Fuoco 90
4 M. Parry 51
5 R. Boschung 48
6 N. De Vries 46
7 N. Fukuzumi 41
8 J. Dennis 35
9 J. Hughes 31
10 J. Aitken 22

Volgende raceweekend voor GP2 en GP3 in volgende week in Duitsland op het circuit van Hockenheim


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!