Voormalig FIA-president Max Mosley heeft stevige kritiek geuit op de huidige Formule 1. Zowel de kalender als de budgetten baren hem zorgen. Kijkcijfers staan onder druk door de overvolle kalender en de budgetten doordat teams als McLaren onnodig miljoenen over de balk gooien, bijvoorbeeld door het gebruik van hun windtunnel.

De kalender vindt hij simpelweg veel te vol. Afgelopen jaar hebben we 19 Grands Prix kunnen zien, volgend seizoen worden het er zelfs 20. Nooit eerder was de kalender zo druk bezet. Maar volgens Mosley, als president inmiddels opgevolgd door Jean Todt, is dat absoluut geen goede ontwikkeling voor de sport.

Het lijkt mij wat te veel, zegt de Brit in de Duitse krant Die Welt. De fans moeten steeds meer zondagmiddagen opofferen voor hun sport. Op een gegeven moment wordt dat vermoeiend. Dan gaan ze zo af en toe eens een race overslaan en voor je het weet heb je een sneeuwbaleffect en kelderen de kijkcijfers.

Het is echter niet alleen de kalender waar Mosley zich zorgen over maakt. Toen hij nog president van de FIA was was zijn stokpaardje: bezuinigen. En dat is dan ook wat de F1, volgens hem, veel meer zou moeten doen. Ik heb begin 2008 al gezegd dat als er zo met geld gesmeten blijft worden niet alleen de kleine teams in de problemen zouden komen. En ik heb gelijk gekregen want Honda, Toyota, BMW en Renault zijn daarom verdwenen. Maar de budgetten blijven stijgen en dat baart me zorgen.

We hebben een geweldig seizoen gezien, maar de toekomst ziet er niet goed uit. Voor 2011 heb je 120 miljoen (euro) nodig om te overleven. Daarvan komt 40 miljoen van Bernie Ecclestone, 25 miljoen van sponsoren en dan misschien nog wat van een rijder. Er zijn zeker 6 teams te vinden die zich afvragen waar ze de rest vandaan moeten halen. We kunnen dus zomaar 2 of 3 teams gaan verliezen.

Eén van de laatste dingen waar Mosley zich als president voor inzette is de toetreding van de drie nieuwe teams, Lotus, Virgin en HRT. Veel kritiek is er richting die teams gekomen vanwege een gebrek aan snelheid. Daar ben ik het niet mee eens, aldus Mosley. Ze hebben nog wat tijd nodig maar zijn goed bezig. Kijk naar Virgin. Die hebben hun wagen op een revolutionaire manier gebouwd, zonder windtunnel.

Voor McLaren moet dat een waarschuwing zijn want zij geven jaarlijks belachelijk veel geld uit aan hun windtunnel. En nu staat er een team op dat, zonder ook maar een stuiver uit te geven aan een windtunnel, na een jaar al op 2 of 3 seconden van hen zit. Dan moet je dus gaan nadenken of die enorme investering het wel waard is. Om de sport weer financieel gezond te maken heeft Mosley wel een oplossing: een budgetcap voor 2012 en 2013.