Het lijkt er op dat Mercedes zijn zin gaat krijgen en Valtteri Bottas naast Lewis Hamilton kan gaan zetten volgend seizoen. Felipe Massa heeft immers vannacht ingestemd met een terugkeer naar Williams voor 2017.

Het eigenlijke contract is nog niet getekend, maar verschillende bronnen melden dat Massa terugkeer op zijn beslissing om met pensioen te gaan.

Nu Bottas gewild is bij Mercedes is Massa bereid om nog één jaar door te gaan, om Williams te helpen bij de ontwikkeling van de wagen met al die nieuwe technische reglementen. Teams hebben hier ervaring voor nodig en dat is precies wat Massa kan brengen, wat Lance Stroll en Pascal Wehrlein niet kunnen brengen.

De achttienjarige Stroll was eerder dit jaar al vastgelegd bij Williams voor 2017 en de jonge Canadees brengt een hoop geld mee. Bottas behouden was daarom een prioriteit voor 2017 verklaarde vertrekkend technisch directeur Pat Symonds begin deze maand. Dat probleem lijkt nu van de baan met Massa die er nog een jaartje aan wil breien.

De weg is nu dus volledig vrij voor Bottas en Mercedes om de Fin naar het Duitse team te halen, ter vervanging van wereldkampioen Nico Rosberg, die vijf dagen na zijn titel aankondigde dat hij per direct stopt met de Formule 1.

Mercedes heeft echter duidelijk gemaakt dat er geen beslissing zal vallen over hun tweede rijder voor 2017 voor het nieuwe jaar uiteindelijk start, maar er wordt verwacht dat dat nu wel sneller bevestigd gaat worden.

Mercedes heeft ook toegegeven dat de onderhandelingen moeilijk zijn en dat ze onaangenaam verrast waren met de beslissing van Rosberg, die de zaken behoorlijk moeilijk maakte voor zijn nu voormalig team.

Williams wilde enkel met een transfer van Bottas instemmen indien het een gepaste vervanger zou vinden met ervaring om Stroll te begeleiden, de wagen te ontwikkelen en voor Martini om iemand van de rijders te gebruiken voor promotiedoeleinden (een duo van Wehrlein en Stroll zou dit onmogelijk hebben gemaakt wegens de leeftijdsgrens voor sterke drank). Gezien Felipe Massa ervaren is en het team kent als zijn broekzak is dit de meest eenvoudige oplossing voor Williams.

Pascal Wehrlein valt zo opnieuw uit de boot en zal zo allicht weer lijdzaam moeten toezien vanuit een Manor hoe andere jongelingen hem vooraf zullen gaan in betere wagens volgend jaar.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!