De BBC meldt dat de Health and Safety Executive [HSE] Manor Marussia niet zal vervolgen voor het ongeluk waarbij ontwikkelingscoureur Maria de Villota zwaargewond raakte.

Dat is de uitkomst van het onderzoek naar het gruwelijk ongeval in 2012 op het vliegveld Duxford.

Na twee runs over de landingsbaan keerde De Villota terug naar de pits toen haar voorwielen blokkeerden onder het remmen. Omdat er een versnelling ingeschakeld stond en de auto met een stationair toerental van 4100 toeren per minuut was afgesteld, werd De Villota als het ware tegen de laadklep aangeduwd. De vrouw liep zware beschadigingen aan haar schedel op en verloor haar rechteroog.

De conclusie van de HSE luidt dan ook dat de crash werd veroorzaakt doordat de motor op een stationair toerental bleef lopen, tegen de bedoeling in van de Spaanse.

Verder was het nogal vreemd dat De Villota meldde dat de koppeling niet gebruikt kon worden als het stuur maximaal gedraaid was. Dus ten tijde van het ongeval was de dame niet in staat om te ontkoppelen en zo de aandrijving te verbreken. Het is op het moment van schrijven niet duidelijk waarom de koppeling onbruikbaar was bij een maximaal stuuruitslag.

Maria de Villota was kleiner dan de vaste coureurs destijds, dus daar kan het niet aan hebben gelegen.

Voor De Villota liep het alsnog jammerlijk af. Op 11 oktober 2013 overleed de Spaanse in haar slaap aan de gevolgen van het ongeluk. Maria de Villota mocht maar 33 jaar oud worden.

Eerder verschenen op de blog van dezelfde auteur.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!