Lewis Hamilton zie het in Melbourne al; Ik zal terugkomen! En dat is exact wat de Brit in Maleisië deed! Vettel ging nog met zijn wagen de strijd aan vanaf P2, maar moest tijdens de race zijn plek afstaan aan Nico Rosberg. Na Nico’s overwinning in Australië, mocht een dubbelzege voor Mercedes niet uit blijven.

Het is daarmee de eerste dubbelzege voor het automerk sinds 1955!

In tegenstelling tot eerdere voorspellingen bleef de regen uit. Uw scribent zag op de televisie dat de toeschouwers lichtjes waren gekleed en dus zeker geen regen verwachtten. Hierdoor konden de fans de verhoudingen tussen de teams beter in ogenschouw nemen.

Wie er gedurende race -in mijn ogen- zeer negatief in het nieuws kwamen, waren de stewards voor deze Grand Prix! Een gevalletje penaltygeilheid vergalde onnodig de race voor enkele coureurs. Zo was er een incident tussen Bianchi en Pastor Maldonado, waarbij de Venezolaan wederom als een blind paard instuurde terwijl Bianchi de binnenste lijn te pakken had.

Tot stomme verbazing van uw scribent kreeg Bianchi de schuld en een strafstop van 5 seconden. Daarbij kan een coureur gewoon ‘pitten’, na vijf seconden waarbij de monteurs de auto niet mogen aanraken. GPPits-collega Edwin Scholten was content met de uitvoering van deze nieuwe penaltysysteem.

Maar de stewards wilden nog een keertje ‘klaarkomen’. Magnussen tikte Räikkönen aan in de krappe bochtencombinatie na startfinish. Een geheel onschuldig incident waarbij Kevin niet eens de intentie had om Kimi te raken. Immers is de lage neus niet goed te overzien.

Maar Kimi liep een lekke band linksachter op en Kevin Magnussen mocht de penaltygeile stewards bevredigen met wederom 5 strafseconden bij de eerstvolgende stop.

Er waren 7 uitvallers in Maleisië. Sergio Perez ging niet eens van start. Softwareproblemen waren van dien aard dat men de tweede Force India moest opgeven. Dat betekende dat andermaal Hülkenberg de kar moest trekken voor het team van Dr. Vijay Mallya.

Het uitvallen van Sutil was ‘verdacht‘. Immers had de Duitser ook gewoon de pits binnen kunnen rijden, in plaats van stil te vallen op het rechte stuk richting de finishlijn. Hierdoor werd het gerucht gevoed dat het weleens Sutil zou kunnen zijn geweest, naar aanleiding van het verhaal dat een F1-coureur was flauwgevallen.

Een bezoek aan de sauna, een stoombad, en niets eten of drinken voordat de kwalificatie is verreden om maar zo licht mogelijk te zijn is iemand te veel geworden. De coureur is tijdens een presentatie flauwgevallen. Om wie het hier gaat wordt niet gezegd.

Nogmaals, ik vind het ronduit achterlijk dat mannen, van wie een zware lichamelijke prestatie wordt verwacht, zich zo moeten uithongeren. Ik vond het rigoureus vermageren bij fotomodellen al afstotelijk, terwijl zo’n meisje niet veel meer hoeft te doen dat op en neer lopen over een ‘catwalk‘…

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in de immer drukkende warmte van Sepang:

Mercedes:

Zoals eerder opgemerkt, de eerste 1-2 overwininning sinds 1955. 11 september 1955 om precies te zijn, toen mannen als Fangio en Piero Taruffi met hun Mercedes-Benz W196 een 1-2tje boekten in de hol van de leeuw tijdens de GP van Italië op de supersnelle baan van Monza.

Hamilton [P1] kwam goed weg bij de start, doch was het Rosberg die meteen de aanval opende. Aanvankelijk leek het erop dat Rosberg [P2] Vettel niet kon losrijden, maar Rosberg bleek al op een ‘lean-mode’ te rijden.

Het wordt nog interessant wie er de macht grijpt bij Mercedes. Nico Rosberg gaat dankzij zijn overwinning in Melbourne nog aan de leiding van het WK.

Red Bull:

Vettel [P3] verrast. Red Bull zelf ook, want teamgenoot Ricciardo zat er ook goed bij. Sterker, Vettel mocht zijn nieuwe maatje in de openingsfase vóór zich dulden. Pas toen de DRS mocht worden gebruikt, kon de Duitser er voorbij.

Maar Vettel kon geen vuist maken tegenover een Rosberg, die zijn Engine Mapping op save had gezet. Zelf verbruikten de Red Bulls weer teveel brandstof. Er ging zelfs een sensor stuk bij Ricciardo, maar dit keer luisterde men wél naar de FIA.

Ricciardo [DNF] daartegen lijkt een Webbervirus te hebben opgelopen c.q. geërfd. Werd zijn mooie P2 in zijn thuisGP afgepakt, nu ging het niet goed bij een pitstop, waarna er straf volgde wegens ‘unsafe release‘. Daarna viel de voorvleugel uit elkaar. Dat was eerder door het team opgemerkt, want bij de eerste stop van Ricciardo werden er foto’s gemaakt van de voorkant van de RB10 van Daniel.

Ferrari:

Kimi [P12], Kimi…hij doet niets verkeerd en heeft alleen maar een beetje moeite met de ‘brake-by-wire‘ systeem, maar anders is het botte pech, dat de Fin achterop werpt. Bij de start was er een korte schermutseling met teammaat Alonso, die werd gewonnen door de felle Spanjaard. Daarna tikte Kevin Magnussen per ongeluk de band rechtsachter aan bij Kimi en was de Iceman gedoemd tot achtervolgen.

Alonso [P4] deed wat hij kon met de F14T, maar hij doet al jaren wat hij kan met de auto die hij van Ferrari krijgt. En andermaal is de auto niet goed genoeg. Hoe lang zal de Spanjaard dit volhouden? Ja, hij nog nipt aanhaken bij Vettel, maar Vettel was op zijn beurt nauwelijks een bedreiging voor Rosberg. Zo groot is het gat en dan moet ik nog opmerken dat Red Bull zelfs stappen vooruit heeft gemaakt!

McLaren:

Bij het team van de teruggekeerde Ron “Ronspeak” Dennis ging het niet van een leien dakje. Werd er in Australië stoer gesproken over het effect dat Dennis met zijn totalitaire leiderschap zou effectueren, daar bleek niets van terecht te zijn gekomen in Maleisië. McLaren viel in de ogen van uw scribent enorm door de mand. Melbourne lijkt nu alleen maar op een ‘lucky punch‘, dan gedegen werk.

Button zei blij te zijn met een P6. Een povere uitspraak voor een coureur die de vorige race nog op de podium terecht kwam. Maar Jenson doelde op de moeilijkheden van de vrijdag. Kevin Magnussen [P9] pakte ook in zijn tweede Grand Prix punten, maar het hadden er meer kunnen zijn als de stewards niet zo overdreven gevoelig hadden gereageerd op het onschuldige tikje aan Kimi’s Ferrari.

Williams:

De FW36 valt tegen in de regen, dus waren Massa [P7] en Valteeri Bottas [P8] blij dat het zondag droog was en droog bleef. Al zijn er haarscheurtjes te ontwaren in de relatie tussen de twee Williams-coureurs. Het begon al snel na de eerste vijf rondes, toen Massa over de radio foeterde dat Bottas hem zou hebben geraakt. Bottas reageerde op zijn beurt tamelijk sarcastisch met een “I know my place!“.

Het gedonder kreeg in de laatste vier rondes een vervolg. Bottas had nieuwere banden dan zijn teamgenoot en het team vertelde Massa om hem niet op te houden. Blijkbaar ging er bij het horen van het zinnetje ”Bottas is faster than you” iets op slot in het koppie van Massa.

Hij kreeg ditzelfde zinnetje nu bij zijn nieuwe team te horen, maar hij was niet van plan Valtteri Bottas erlangs te laten. Aan het einde van de race lag Massa nog steeds voor zijn teamgenoot, iets dat nog een mooi staartje belooft te krijgen.

Massa verdedigde zijn handelen: “Ik was vechten tot het einde en mijn doel was om te scoren zo veel punten voor het team en mijzelf. We zijn pas in de tweede race, dus ik vind het ook wat te vroeg voor teamorders. Bovendien kon Valterri mij niet op eigen kracht voorbij. Hoe zou hij Jenson dan moeten aanvallen?“

Bottas was het er natuurlijk mee oneens. De Fin weet zeker dat hij Button zou hebben kunnen aanvallen.

Toro Rosso:

Daniil Kvyat [P10] bezegelde ook zijn tweede Formule 1-race met een puntje. Nipt, maar het punt blijft wel tellen. Aan de Rus werd voorheen getwijfeld, maar uw scribent weet zeker dat men de GP3-kampioen nu met andere ogen zal bekijken.

Vergne [DNF] behaalde gisteren zijn doel. De Fransman wilde per sé Q3 behalen, maar in de race worden de punten uitgedeeld. Toro Rosso ziet iets op de monitor en roept Vergne preventief de pits op te zoeken.

Force India:

Sergio Perez [DNF] is al voor de start gedegradeerd tot toeschouwer. Door een softwarefout blijft de bak in de vierde versnelling steken. Het euvel kan niet meer worden verholpen.

Dus andermaal neemt Nico Hülkenberg het team op sleeptouw. En dat doet hij goed. Het is alleen jammer dat Force India kennelijk te weinig ontwerpcapaciteit heeft, want in de slotfase moet de ‘Hulk’ genoegen nemen met een P5 na een korte maar heftige strijd met de Ferrari van Fernando Alonso.

Lotus:

Pastor Maldonado [DNF]. Deze man beweerde in Australië nog, dat zijn move van Williams naar Lotus een goede was. Maar dat Pastor een complete atoombunker voor zijn kop heeft hangen wisten wij toch allang?! Dat hij als een blind paard de bochten instuurt wist Bianchi niet, dus die dook in zijn -bijna kinderlijk aandoende- naïviteit in het gat dat Pastor openliet.

De twee raken elkaar, maar het is tot verbazing van veel mensen Jules Bianchi die straf krijgt. Terwijl het heel duidelijk is te zien dat Mallootdonado de lijn van Jules kruist!!!

Romain Grosjean [P11] dan. De Fransman heeft zich, in tegenstelling tot Maldonado, wél ontwikkeld als coureur. Romain had even zijn zwakke momenten, waarbij hij zijn emotie’s niet de baas was. Maar de jonge Fransman kauwt op zijn kiezen en sleurt de amechtige E22 bijna richting een puntje. Maar zelfs een P11 is een prima prestatie van Grosjean. Zonder deze man was Lotus nergens…

Sauber:

Het team lijkt nu al een draak van een auto te hebben afgeleverd. De C33 is gewoon té zwaar en dan helpt het niet als je snelste coureur ruim 12 kilo zwaarder is dan je onzichtbare paydriver. Beide coureurs zien de finishvlag niet, al was het stilvallen van Sutil verdacht.

Waarom reed hij niet gewoon de pits binnen? Of was de Duitser te zeer verzwakt om de race te vervolgen?

Caterham:

Zowel Kamui [P13] als Ericsson [P14] hebben nu een auto afgeschreven. Kobayashi deed dat op de baan in de vorige race, waar Ericsson in de kwalificatie zijn CT05 in de puinpoeier reed. Al reed de Zweed voor het eerst in de F1-auto onder natte omstandigheden. Een leermomentje, zo noemde Markus het incident.

Bemoedigend is dat beide Caterhams de finish bereikten. Kobayashi reed zelfs enige ronden op P10, maar over het team van eigenaar Tony Fernandes ooit dat puntje behaald? Daarvoor is meer toewijding nodig en dat ontbreekt bij Fernandes.

Marussia:

Max Chilton [P15] is niet de snelste coureur ter wereld, maar in ieder geval wel de meer dergelijke. Ook in het nieuwe seizoen blijft de Brit zijn auto ‘naar huis’ rijden. Dat betekent de 21ste opeenvolgende finish voor de Marussia. Voor Jules Bianchi was de race sowieso vrij snel over. De Fransman bleek in het gedrang een langzaam leeglopende band te hebben opgelopen, en kreeg prompt een lomp insturende Maldonado voor zijn kiezen.

Dat bleek te veel van het slechte voor de MR03.

Over slechts één week staat de volgende race al op de kalender, de Grand Prix van Bahrein. We zullen zien of Red Bull dichterbij kan komen, of dat Mercedes haar technische voorsprong hanteert.

Want Red Bull blijft nog wel een issue houden qua brandstofverbruik en sensors.