Het Lotus F1 team besloot om de eerste test in Jerez uit te zitten, het is dus geen wonder dat het team deze week nog veel kinderziektes tegenkwam, toch lijkt het erop dat het team sneller uit de blokken schiet dan de andere Renault teams. Romain Grosjean en Pastor Maldonado kwamen niet verder dan 111 ronden. Het loopt dus als het op kilometers aankomt ver achter op de concurrentie.

Pastor Maldonado: Ik heb een positief gevoel, aldus de Venezolaan na de tweede wintertest: Er zijn zeker gebieden waarop we progressie kunnen boeken en ik hoop dat dat volgende week lukt. Er is veel werk te doen, met name vanwege het gebrek aan ronden die we tot op heden hebben gereden. Dat zijn er gewoon te weinig. De laatste twee dagen hebben we echter veel geleerd. Onze snelheid is oke en we kunnen nog meer tijd vinden, aangezien we nog niet op 100% zijn. We doen ons best om in Melbourne op 100% te zijn. Lukt dat niet, dan moeten we hard werken in de races om naar voren te komen.

Tevens maakt het team volgens technisch directeur Nick Chester grote kans om Red Bull voorbij te steken als het leidende Renault team: Ik denk dat we het leidende Renault team kunnen worden, aldus Chester als hem naar dit punt gevraagd wordt: We hebben zeker geen probleemloze week gekend maar in vergelijking met de andere teams liep het vrij gesmeerd. Zelfs als het zo zou zijn dat wij het beste team zijn, dan moeten wij natuurlijk keihard blijven werken om Renault te helpen. Het gaat moeilijk worden om het tegen Melbourne te verbeteren.

Lotus ontwikkelde voor 2014 geen vingerneus maar een ‘twin-tusk’ oplossing, Nick Chester zegt na de eerste test tevreden te zijn en verklaart dat de voordelen goed meevallen: De aerodynamische cijfers die we van de wagen ontvangen zijn goed, het lijkt te werken. Ik ga er geen cijfer op plakken hoeveel beter dat we denken dat het is tegenover de standaard oplossing maar we zien een mooi en belangrijk voordeel, dat is de reden waarom we het in de eerste plaats onderzocht hebben.

Chester is verrast dat zijn team het enige is dat dit ontwerp een kans heeft gegeven. De technische directeurs van Toro Rosso en Ferrari, respectievelijk James Key en James Allison wisten dat het kon en dat Lotus er mee bezig was: Ik weet dat sommige teams het geluk hebben gehad om het experiment te zien, daarom dacht ik ook dat op zijn minst twee teams het ook zouden proberen. Het is moeilijker om te maken dan een conventionele vingerneus omdat een tip van de twee zo gestructureerd moet zijn om de crash op te vangen. aldus Chester

Bron Plaatje: Autosport – Giorgio Piola