11 maal is hij al aan de start gekomen van zijn thuisrace in Brazili�, maar buiten een vierde plaats in 1994 slaagde hij er niet in om zelfs nog maar de finish te bereiken. Keert het ongeluk dit seizoen en kan Rubens Barrichello eindelijk in Sao Paolo op het podium klimmen?

Barrichello is dit seizoen goed bezig (sterke overwinninge in Itali�, gevolgd door nog een zege in China, red.).

“Ten eerste geloof ik niet in ongeluk. Er is zoveel gebeurd dat me tegenhield om in Brazili� te finishen: menselijke fouten, mechanische tekortkomingen…

Ik denk dat Monza een goeie aanzet was voor deze Grote Prijs. Daar had ik de druk van Ferrarifans en het rijden van Ferrari’s thuisgrandprix. Dit weekend komen de Brazilianen me aanmoedigen.  “

Nu zondag komt Barrichello voor de twaalfde keer aan de start van de Braziliaanse Grote Prijs. Even op een rijtje zetten wat er de afgelopen jaren fout ging:

1993 – Jordan Ford: Barichello is een debutant in de F1. Hij kwalificeert zich als veertiende maar moet de race na 13 ronden staken met een kapotte versnellingsbak.

1994 – Jordan Hart: Rubens kwalificeert zich als veertiende en klimt in de race op naar de vierde plaats, tot nog toe zijn enige finish in Brazili�.

1995 – Jordan Peugeot: Hij kwalificeert zich als zestiende, maar na zestien ronden zit de race erop met versnellingsbak problemen.

1996 – Jordan Peugeot: Barrichello kwalificeert zich als tweede, op de eerste rij. De race werd in de gietende regen verreden. In de eerste fase van de race kon Barrichello de leider Damon Hill bedreigen, en later in de race vechtte hij voor derde positie met Michael Schumacher. Tot in ronde 60…kapotte remmen en race over voor Rubens.

1997 – Stewart Ford:  Rubens ging van start als elfde, maar na 16 ronden mag hij al de benenwagen nemen wegens ophangingsproblemen.

1998 – Stewart Ford: Rubens eindigt de kwalificatie als dertiende, na een kleurloze race geeft hij in ronde 56 op met een kapotte versnellingsbak.

1999 – Stewart Ford: 1999 is het sterke jaar van Stewart. Rubens kwalificeert zich als derde en leidt een stuk van de race. In ronde 42 maakt een kapotte motor de droom stuk, Barichello lag in derde positie.

2000 – Ferrari: Vierde op de startgrid, vierde in de race als hij in ronde 27 moet opgeven met hydraulische problemen.

2001 – Ferrari: Zesde plaats op de startgrid. Net voor de start moet Rubens nog overstappen op de reservewagen, omdat zijn wagen oliedruk verliest. In ronde 3 botst hij met Ralf Schumacher, game over.

2002 – Ferrari: Hij kwalificeert zich als achtste en reed aan de leiding tot hydraulische problemen in ronde 17 een einde maakten aan zijn aspiraties.

2003 – Ferrari: Eindelijk poleposition voor Rubens in Brazili�. Hij leed aan de leiding tot ronde 47…waar hij zonder benzine viel. In ronde 54 werd de race stilgelegd na het zware ongeluk van Mark Webber en Fernando Alonso.

Rubens scoorde 9 overwinningen en 47 podium finishes uit 197 starts, maar kon de GP van Brazili� nog niet aan zijn lijstje toevoegen.

“Als ik kan winnen in Brazili�, denk ik dat ik gelukkiger zou zijn dan als ik het hele kampioenschap won.”

Godspeed Rubens!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter