Het team van Lotus schoot dit jaar uit de startblokken met een zege van kopman Kimi Raikkonen in Australie. Door velen werden ze direct gebombardeerd tot titelkandidaat. Of dat terecht is, moet nog blijken. Zeker nadat het een week later in Maleisie een stuk minder ging met slechts een zesde plek voor Romain Grosjean en een zevende voor Raikkonen als gevolg.

De matige prestatie op het circuit van Sepang vond Lotus’ technische baas James Allison teleurstellend, maar zeker niet zorgwekkend. We hebben geen goede race gehad in Maleisie, zegt Allison. De schade werd aangericht in de eerste paar ronden, toen we een halve minuut verloren. Uiteindelijk eindigde Romain echter slechts op 35 seconden. Die race heeft niet aangetoond hoe snel wij daadwerkelijk zijn.

Sceptici vrezen echter dat Lotus weliswaar een goede wagen heeft, maar niet het budget om de peperdure ontwikkelingswedloop met de grote en steenrijke concurrenten van Red Bull, Mercedes, Ferrari en McLaren vol te houden. Het team zelf lijkt zich daar echter geen zorgen om te maken.

Het is veel duurder om een wagen op de baan te brengen dan om door te ontwikkelen, zo meent Allison. Wij hebben ondervonden dat het voor ons redelijk eenvoudig is om veelbelovende ontwikkelingen in de windtunnel te vinden en we hebben genoeg plannen waarmee de wagen mechanisch kunnen verbeteren.

Teambaas Eric Boullier wist overigens nog te melden dat de wagen van Romain Grosjean in China gelijk zal zijn aan die van Raikkonen. Eerder was dat met name op het aerodynamische vlak nog niet het geval.