Kimi Räikkönen zal onderhand wel snakken naar de winterstop? Na problematische remmen in India, dook er na de kwalificatie in Abu Dhabi alweer een probleem op. De Fin sleurde zijn auto richting een P5, maar na controles door de FIA, bleek niet in overeenstemming te zijn met de regelgeving.

Na de kwalificatie voor de GP van Abu Dhabi werd de Lotus van Kimi Raikkonen opgeroepen voor een FIA-test. Daarbij kwam uit dat Kimi’s strijdros niet door de beproeving kwam, betreffende het doorbuigen van de vloer.

Aldus het statement die FIA-afgevaardigde Jo Bauer af gaf. De auto met startnummer 7 voldeed niet aan artikel 3.17.5 van de technische reglementen. Op het punt waar de vloer wordt gemeten, boog deze verticaal meer dan 5 mm door.

Het is niet de eerste keer dat Lotus niet door de doorbuigingstest komt. In Hongarije moest Grosjean vrezen voor zijn mooie P3 na de kwalificatie. De Fransman ontsnapte, doordat technici van Lotus het aannemelijk konden maken, dat de vloer verder doorboog omdat Grosjean ergens op het circuit te ruw over de kerbs was gegaan.

Zo luidde de verklaring destijds: Based on the telemetry it was apparent that the car suffered an impact during Q2 resulting in a vertical acceleration ranging from -7.3g to +11.1g. Video evidence verified the car bottomed at turn 11 consistent with the telemetry. It is the conclusion of the stewards that the failure of this part was due to the impact in Q2 and subsequently caused the car to fail to meet the requirements of Article 3.17.5.

Hopelijk kan men het opnieuw via de telemetrie aantonen, dat Räikkönen ergens op het circuit in Abu Dhabi wijd ging. Anders moet de Fin zijn P5 inleveren en schuift iedereen achter hem een plekje op. Een diskwalificatie zou wel eens de druppel kunnen zijn voor Kimi, die toch al in de clinch ligt met de staf van Lotus.