Het Lotus F1 Team kende een moeizame start aan het GP weekend in Maleisie maar op zaterdag liepen beide wagens vrij soepel waarna Romain Grosjean erin slaagde om de race uit te rijden en een respectabele elfde plaats te finishen. Het team begint eindelijk vorderingen te maken met de toch wel vrij inovatieve E22. De trackside operations director, Alan Premane put hier vertrouwen uit en maakt zelfs enkele gewaagde uitspraken.

Premane: Racen voor de tiende plaats is niet waar we ons mee willen bezig houden maar als je ziet waar McLaren rijdt dan zijn ze zeker te pakken. Veel updates hebben we daar denk ik niet voor nodig. We weten dat we nog werk hebben aan de power unit maar we kunnen denk ik wel reageren op de updates van McLaren, het zal niet veel schelen. Mercedes en Red Bull wordt moeilijk maar regelmatig Q3 en punten zijn haalbaar.

Door de vele problemen die het team heeft gekend met de power unit is het nog onduidelijk hoeveel van het potentieel van de wagen al is aangesneden. Het team heeft voor de komende races in Bahrein, China en Spanje enkele motorupdates gepland met Renault en dat zou al veel moeten verhelpen.

Premane: We weten wat we moeten doen en we werken er hard met Renault aan. We zullen stappen zetten in de volgende race, China en Barcelona, er gebeurt dus wel voldoende om de problemen boven te komen. We weten ook nog niet goed precies hoe ons ‘brake by wire’ reageerd, we hebben het nog niet veel gebruikt dus we leren veel bij deze dagen. We zijn wat dingen aan het testen in Enstone dus we hopen er nog veel meer over te leren.

Premane erkent dat Lotus de laatste weken het zwaar heeft gehad en hij erkent het werk van zijn mannen ook: Het is zo zwaar geweest als maar kan zijn, het is moeilijk voor iedereen. Alle engineers en mecaniciens hebben ongelooflijk veel uren aan de wagen gewerkt, ook in Enstone. Het vernietigt de ziel om te zien dat het niet betaald word met mooie resultaten. Het werk wordt ook gewoon zwaarder als het moeilijk gaat, daarom hebben we ook goede mensen in dienst die gewoon doorbijten. Er is geen magische knop, alleen hard werk brengt ons terug naar voren.