Teddy Mayer, geboren in 1935 als Edward Everett Mayer, is vrijdag op 73-jarige leeftijd overleden. Voor velen zal de naam Mayer een nobele onbekende zijn in de verre geschiedenis van de Formule 1, maar Mayer is alles behalve een kleine naam. Hij begon met een Formula Junior-team begin jaren ’60 en richtte samen met wijlen Bruce McLaren het “Bruce McLaren Racing Team Ltd.” op. Na McLaren’s tragische dood in Goodwood ging Mayer verder als teambaas. Hij leidde McLaren naar zijn eerste overwinningen en uiteindelijk ook tweemaal naar de wereldtitel, in 1974 met Emerson Fittipaldi en in 1976 met James Hunt. Tevens was hij met het team succesvol in de CanAm Series en de Champcar Series, waar hij in 1976 samen met Johnny Rutherford de Indy500 won.

Eind jaren ’70 was het hoofdsponsor Marlboro die Formule 2-baas Ron Dennis aan het hoofd zette van Team McLaren en Teddy Mayer een plaatsje terug zette. In 1982 verkocht Mayer al zijn resterende aandelen en richtte hij samen met zijn ex-collega Tyler Alexander een team op in Amerika. Met zijn Mayer Motor Racing-coureur Tom Sneva werd hij nipt tweede in het 1984 Champ Car-kampioenschap. Even probeerde hij nog de Formule 1 met Beatrice Haas, maar dit draaide uit op een flop en Mayer trok opnieuw de plas over. Daar bleef hij als raadgever bij Penske tot in 2007.

Mayer laat een zoon en een dochter na. Zoon Tim is intussen [i]Chief Operating Officer[/i] van de IMSA en de American LeMans Series.

By peter