Het is zo goed als zeker dat Force India volgend jaar gebruik zal maken van Mercedes-Benz als motorleverancier. Het Indiase team is al enkele maanden in gesprek met de Duitse autoconstructeur en met McLaren. Vandaag werd er een persbericht de wereld in gestuurd dat Force India en Ferrari afscheid nemen van elkaar. “Het Force India Formula One Team maakt vandaag bekend dat het zijn samenwerking met Ferrari beëindigd heeft,” zo luidt het bericht. “De overeenkomst die in 2007 werd ondertekend voorzag nog de levering van motoren tot het einde van 2009, maar wordt vroegtijdig gestopt op vraag van Force India. Het team wilt zijn dank aan Ferrari betuigen voor zijn waardevolle samenwerking tot vandaag, welk steeds tot het hoogste niveau uitgevoerd is; zowel technisch als professioneel en dat alles in een uitstekende relatie.” Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, maakt deze beslissing de weg vrij voor Mercedes-Benz. Er wordt zondag een officieel bericht verwacht.

Meteen na dit persbericht werd ook bekend dat teambaas Colin Kolles en technisch directeur Mike Gascoyne het team zullen verlaten. De precieze reden is nog onduidelijk, al zou het te maken hebben met de grote managementswijzigingen die zijn doorgevoerd net na het seizoenseinde. Teameigenaar Vijay Mallya neemt nu de touwtjes volledig in handen. Daarbij krijgt hij de steun van Robert Fernley, directeur bij Force India. Als technisch directeur wordt James Key verwelkomt, hij krijgt Mark Smith aan zijn zijde. Smith werkte voordien ook al bij onder andere Williams en Jordan.

“Force India is mijn moeilijkste project tot nu toe en het is duidelijk dat het meer directe input van mijn kant nodig heeft,” verteld Mallya. “We hebben een hele lange weg afgelegd afgelopen seizoen, maar we hebben meer nodig en dat vraagt een radicale herorganisering van het management om een maximale productiviteit te verzekeren. Ik zou hierbij graag Colin Kolles bedanken voor zijn onvermoeibare inzet om zo’n klein team draaiende te houden. Ook een dankwoord voor Mike Gascoyne om zijn enorm rijke technische ervaring binnen het team te brengen. Beide heren hebben een belangrijke rol gespeeld om het team te maken wat het vandaag is. Op maandag tien november zal ik het nieuwe technische team voorstellen, en ook de nieuwe Chief Operating Officer die verantwoordelijk zal zijn voor alles in de fabrieken in Silverstone en Brackley. Tevens zal ik de nieuwe directie van Race en Test Operations bekend maken.”

Radicale veranderingen dus bij het kleinste team uit de Formule 1, maar zal het zijn vruchten afwerpen. Aan de opstelling van de coureurs blijkt er tot nu toe nog steeds niets veranderd te zijn.

By peter