Mercedes heeft gewaarschuwd dat het zal vertrekken uit de Formule 1 als de oude V8 motor weer wordt toegestaan. Midden in de discussie over de kosten opperde Bernie Ecclestone voor de terugkeer van de atmosferische V8.

We moeten de regels te veranderen,, zo begon de FOM-baas tegenover Sky een week geleden. We gaan proberen om ons te ontdoen van deze V6 motoren, want die turbo’s horen niet in de Formule 1. hield hij vol.

De 84-jarige Brit is altijd een tegenstander geweest van de turbo en heeft zeer zeker een aantal bondgenoten binnen de sport. Sommigen van hen zijn fans die het geluid van weleer missen. En Ecclestone heeft ook veel race-promotors aan zijn kant.

Maar Mercedes is daar niet mee eens.

Hoewel Lewis Hamilton en Nico Rosberg het spannend houden in 2014, is Mercedes als leverancier zijnde zwaar dominant en dus zoeken Renault en Ferrari wanhopig naar manieren om de regels te versoepelen. Dat is de kern van wat de ‘engine unfreeze‘ wordt genoemd.

Mercedes heeft nu een kleine compromis aangeboden, maar dat is niet naar de zin van Renault en Ferrari. Hierdoor lijkt het erop dat de ‘engine unfreeze‘ op niets uitloopt.

Nu dreigen Ferrari, Renault [en misschien Honda] dat als Mercedes blijft weigeren, zij door middel van hun meerderheid een volledige openstelling van de ontwikkeling van motoren voor 2016 erdoorheen zullen trachten te duwen.

Oftewel, eenzijdig opzeggen van de motorenbevriezing.

Dat heeft een zeer gevaarlijk nadeel en dat is dat de kosten dan helemaal niet meer in de hand kunnen worden gehouden. De teams die het nu al zo moeilijk hebben, zullen dan zeker moet stoppen met hun nering tenzij ze –ter compensatie– gratis motoren krijgen.

De ‘gouden oplossing‘ in de ogen van Ecclestone is de herintroductie van de goedkopere V8 motoren.

Niemand vindt het leuk om een ​​stap terug te nemen, zei Red Bull-teambaas Christian Horner, Maar soms moet je realiseren wanneer er iets mis is gegaan.

Inderdaad, worstelende kleine teams als Lotus, Sauber en Force India zouden financieel veel beter af zijn met een oude, atmosferische V8 motor.

Niemand van ons wilde de nieuwe V6-turbo,zo wijst Lotus eigenaar Gerard Lopez naar de situatie voor de kleine teams. Maar omdat de topteams het voor de rest bepaalden, werden we meegezogen in deze dure grap.

Lopez gaf eveneens aan niet afwijzend te staan tegen een ander, en vooral goedkoper alternatief voor de V6-turbo.

Er is een maar…Honda is alleen ingestapt omdat de turbo veel dichter ligt bij motoren voor straatauto’s. De Japanners zouden wel eens stoppen als ze na veel tijd en veel meer geld, nu opeens weer een andere type motor moeten prepareren.

Dat zegt ook Niki Lauda van Mercedes. Als de V8 terug komt, dan stopt Mercedes per onmiddellijk.

Wat jullie? Moeten Ferrari en Renault maar harder werken of moet Mercedes niet piepen? Moet de V8 terug komen? En ja, hoe zonder nieuwkomer Honda voor het hoofd te stoten?

Doe mee aan de discussie! Lid worden van de leukste Nederlandstalig Formule 1-forum is gratis en laat ons je mening weten!

Eerder verschenen op de blog van de auteur frankyremtlaaaat.wordpress.com


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!