Voormalig Ferrari- en McLaren-piloot Stefan Johansson zegt dat hij bedroefd is om te zien dat de grootste opkomende talenten niet de kans krijgen om hun kunnen te laten zien binnen de Formule 1, en dat om puur financiële redenen.

Slechts twee zitjes zijn nog niet ingevuld voor dit jaar, bij Manor, een team waar de rookies niet meteen staan te springen om aan de slag te gaan. Daarnaast wil Manor ook sponsoring verkrijgen van hun rijders, en dan houdt het voor vele youngsters, waaronder snelle Belg Stoffel Vandoorne, al snel op.

Het gerucht gaat dat Rio Haryanto één van die twee zitjes in de wacht zou slepen dankzij een investering van tien miljoen Britse pond, betaald door de Indonesische overheid. Vandoorne kan daar enkel maar van dromen dat zoiets in België gebeurt.

De evolutie naar steeds meer betalende rijders demotiveert de echte talenten en hun management, zegt ook Johansson.

Ik heb met verschillende rijders en hun managers gepraat tijdens de slotmanche van het F1- en GP2-seizoen in Abu Dhabi en het lijkt er op dat het meer en meer de gewoonte wordt dat het grootste deel al op voorhand de hoop opgeeft om hun rijders binnen de F1 te krijgen, dat is triest.

De weg om er te geraken is te duur en het wordt steeds moeilijker voor zowel de rijders als de teams om sponsoring te vinden. Daarom focussen steeds meer jonge rijders op DTM, WEC en dergelijke om daar hun professionele carrière uit te bouwen.

Het is een verschrikkelijke situatie om aan te zien, grote talenten die geen kans krijgen om ooit F1 te rijden, of toch niet meteen vanaf het moment dat ze er al lang klaar voor zijn. Stoffel Vandoorne heeft het meest dominante seizoen ooit neergezet in de GP2 dit jaar en hij gaat uiteindelijk Super Formula rijden in Japan volgend jaar. Dat is ongezien. Hij heeft verder een testcontract met McLaren, maar die contracten betekenen tegenwoordig niets meer.

De enige open wheel klasse waar alles wel correct verloopt is in mijn ogen de IndyCar. Er is een solide laddersysteem in Amerika dat ervoor zorgt dat de winnaar in de Indy Lights een aanzienlijk deel van het budget ontvangt voor een avontuur in de IndyCar zelf. Daarbovenop krijgen deze rijders een gegarandeerde deelname aan de Indy 500 als een prijs voor het kampioenschap te winnen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!