De president van de FIA erkent dat de sport te duur is geworden door de nieuwe motorenconfiguratie, maar wijst erop dat een alternatief pure kapitaalvernietiging zou zijn.

Maar de autosport-president komt ook met goede argumenten.

Zo won Porsche onlangs de 24-uur van Le Mans met een viercilinder. En niemand klaagt erover, niemand die stelt dat Porsche haar imago verdoezelde. Hoe kan dat?, vraagt Todt. Porsche heeft haar keuzes heel goed verkocht aan de fans, die vervolgens louter keken naar de innovatie en prestaties die daar uit voort kwamen.

Het is niet raar dat Todt over de viercilinder van Porsche begint, In 2011 had de man al geopperd voor een viercilinder turbomotor in de Formule 1. Het initiatief c.q. voorstel verzandde meteen in een politieke strijd tussen de FIA-president en FOM-baas Berne Ecclestone.

Todt was zeer pro-viercilinder, terwijl Bernie juist de 2.4L V8-motoren wilde behouden. Ook Ferrari, Mercedes en Cosworth zagen een viercilinder niet zitten. De F1 Commission stemde als soort van compromis voor 1.6 liter V6 turbomotoren.

Alle autofabrikanten, dus ook Renault, stonden hiermede aan de kant van Bernie Ecclestone en garandeerden hun aanwezigheid in de Formule 1 voor de toekomst met de voorgestelde V6.

Ecclestone won de slag, maar desondanks is iedereen –behalve Mercedes– nog steeds ontevreden. Het is ook nooit goed, en ook daar heeft Todt nog wat over te zeggen:

Als je doorvraagt aan bepaalde coureurs waarom ze niet blij zijn met de sport, dan is dat omdat ze niet winnen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!