Volgens de technische directeur van Scuderia Ferrari, James Allison hebben de huidige drie fabrieksteams: Ferrari, Mercedes en Red Bull een groot voordeel tegenover de gewone klantenteams. Dit komt volgens Allison omdat deze drie teams hun chassis kunnen ontwikkelen samen met de nieuwe 1.6 Turbo motoren. Red Bull is natuurlijk uniek omdat het als klantenteam door motorleverancier Renault gebombardeerd is tot officieel fabrieksteam.

Allison: Het grootste voordeel van dit team is dat het chassis en de motoren onder hetzelfde dak worden ontwikkeld en gemaakt. Zoiets is elke jaar een voordeel maar doordat er een volledig verschillende motor moet geïntegreerd worden, wordt datzelfde voordeel wel heel ineens heel groot.

De baas van de motorenafdeling bij Ferrari, Luca Marmorini springt Allison hierin bij en vindt zelfs dat er teveel waarde gehecht wordt aan de competitiviteit van het nieuwe blok, hij gelooft ook dat het eigenlijk meer zal afhangen van hoe de ganse pakket samen werkt: Er wordt veel te veel nadruk gelegd op de ‘power unit’. De nieuwe motor is een grote verandering maar het zal een heus karwei worden om het blok te integreren in een competitieve wagen. Bij ons is zoiets natuurlijk een gezamelijk project tussen de twee departementen. Elke beslissing is gevallen samen met de mensen die aan het chassis bezig zijn, uiteindelijk zal het de wagen zijn die wint, niet alleen de motor.

Mercedes en Red Bull kunnen beide dus ook genieten van dit voordeel maar uiteindelijk is ook bij hen de motorenafdeling niet in hetzelfde gebouw aanwezig. Mercedes heeft haar motorafdeling ondergebracht in het Engelse Brixworth en de fabriek van de eigen renstal in Brackley ligt daar ongeveer zo’n drie kwartier vandaan. Red Bull is daarentegen in Milton Keynes gevestigd, terwijl motorleverancier Renault in het Franse Viry-Châtillon zit. Je kan je dus afvragen hoeveel voordeel deze teams nog overhouden van hun status als fabrieksteams.