Het Formule 1 seizoen nadert. Dat is niet alleen te zien aan de steeds zenuwachtiger wordende redactieleden, maar ook aan de vele presentaties die elkaar nu in hoog tempo opvolgen. Gisteren was het de beurt aan Toyota, vandaag was het Jaguar dat alle aandacht voor zich opeiste.

In Barcelona werd de nieuwe wagen van Jaguar, de R5, gepresenteerd. De wagen is een voorzichtige stap voorwaarts, er zijn geen radicale veranderingen ten opzichte van zijn voorganger, de R4. Er is sprake van een evolutie, geen revolutie. De wagen zal gaan rijden met de nieuwe motor van Cosworth, de CR6-V10, die volgens de nieuwe regels het hele weekend moet meegaan.

Ben Agathangelou, aerodynamica:

“Ik weet dat de R5 een stap voorwaarts is qua aerodynamica, maar we zijn er nog niet klaar voor om mee te doen voor de grote prijzen. Wel verkleinen we het gat dat we hebben ten opzichte van de top. We hebben veel geleerd van de R4 van vorig jaar. Nu we op elk departement een stabiele situatie hebben kunnen we hard gaan werken aan R5 en deze verbeteren.”

David Pitchforth, managing director:

“In tegenstelling tot de vorige wagens van Jaguar was de R5 al in het midden van december af. Maar tot halverwege januari heeft de wagen niet gereden, dat gaf ons de tijd om alle systemen te testen voordat we het circuit op zouden gaan.”

Nick Hayes, technish directeur van Cosworth:

“De CR6-V10 is een doorontwikkeling van de motor van vorig jaar. De motor zal echter langer mee moeten gaan vanwege de nieuwe regels voor motoren dit jaar. De motor zal het nu bijna 800 kilometer vol moeten houden, voor dit seizoen was dat slechts 450 tot 500 kilometer. Veel van de onderdelen die we in 2003 gebruikten gingen maar ��n race mee, we moesten dus veel werk verrichten om de levensduur te verlengen zonder dat we aan vermogen inboeten. Het zal zeker een uitdagend seizoen worden voor de motorleveranciers op de grid!”

Afgelopen week werden er al tests gedaan met de wagen op het lange rechte stuk in het Belgische Lommel, maar vandaag verscheen de R5, na de presentatie, voor het eerst op een Grand Prix circuit. Na enkele rondjes moest Mark Webber echter de wagen al aan de kant zetten met technische problemen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter