Sir Jackie Stewart heeft grote kritiek geuit op F1’s vaste circuit ontwerper Hermann Tilke. Volgens de Schot is de Duitse architekt er voor een groot deel debet aan dat er te weinig wordt ingehaald in de koningsklasse van de autosport. Stewart, drievoudig wereldkampioen, was in zijn tijd een groot voorvechter van veiligheid, maar denkt dat de huidige F1 daarin is doorgeslagen. Tilke denkt in zijn ontwerpen niet aan de toeschouwers, meent Stewart.

Het is 17 jaar geleden dat er iemand om het leven kwam. Dat komt deels omdat de circuits zoveel veiliger zijn geworden. En dat is geweldig. Maar we zijn te ver doorgeslagen. Circuits staan het tegenwoordig toe om fouten te maken, zegt Stewart in The Daily Telegraph.

Neem nu Fernando Alonso. In de finale van 2010, in Abu Dhabi, schoot hij wel vier keer van de baan in pogingen Vitaly Petrov te verschalken. Toch lukte het Mark Webber, die kort achter Alonso zat, niet om in te halen. De uitloopstroken zijn tegenwoordig zo glad en zonder obstakels dat Alonso straffeloos een aantal flinke stuurfouten kon maken. Dat is pijnlijk.

Nu komt KERS weer terug en krijgen we beweegbare vleugels. Maar er is een simpelere en goedkopere oplossing. Tilke moet de banen zo aanpassen dat de ondergrond van de uitloopstroken er voor zorgt dat een rijder die van de baan schiet onmiddelijk tractie en dus tijd verliest. Het is geweldig dat rijders niet meer sterven omdat ze een fout maken maar het moet niet zo zijn dat je straffeloos fouten kan maken.

Heeft Jackie een punt? Vertel het ons op dit topic!