Na enkele jaren van absolute dominantie van Ferrari en Michael Schumacher, krijgt de Italiaanse renstal voor het eerst serieuze tegenstand. De Duitser pakt weliswaar de wereldtitel maar zo makkelijk als het de laatste jaren ging, zo moeizaam loopt het in 2003.

Dat de titelstrijd pas na de laatste Grand Prix in Japan is beslist zegt genoeg. Schumacher eindigt het seizoen waarin hij zijn recordbrekende zesde F1 titel pakt, slechts met twee punten voorsprong op zijn grootste rivaal Kimi Raikkonen. In 2002 bedroeg dat verschil (met teamgenoot Barrichello) nog 57 punten.

Voorafgaand aan het seizoen lijkt iedereen te berusten in weer een jaar Ferrari suprematie. Williams, McLaren en Renault leggen zich daar echter niet bij voorbaat bij neer. Het aantal verschillende GP winnaars is de laatste jaren niet meer zo groot geweest. Maarliefst acht coureurs pakken in 2003 een zege. Vorig jaar waren dat er slechts vier en wonnen twee niet Ferrari rijders een GP.

Debuutzeges

De opvallendste zeges in 2003 komen van Fernando Alonso (Renault) in Hongarije en Giancarlo Fisichella (Jordan) in Brazilie. Voor beide coureurs betekent het de eerste GP-overwinning in hun carriere. Alonso (22) weet in zijn gewonnen race op de Hungaroring Michael Schumacher zelfs te vernederen. De wereldkampioen wordt door de jonge Spanjaard op een ronde gezet. Een zeldzaamheid.

Ook de nieuwe opzet van de kwalificaties heeft bijgedragen aan het spannende seizoen, al vari�ren daar de meningen over. Met name de grotere teams klagen doorlopend over de nieuwe kwalificatieregels van de FIA. De nieuwe opzet levert in ieder geval wel opvallende resultaten op.

Jos Verstappen

Het seizoen van Jos Verstappen is er een om snel te vergeten. De Limburger kwijnt weg bij het armlastige en vooral langzame Minardi. De zwarte bolides van Verstappen en teamgenoot Justin Wilson en later in het jaar Nicolas Kiesa, finishen vrijwel iedere race op twee ronden van de winnaar.

De kwalificaties verlopen al niet veel beter. Steevast zijn de Minardi’s het lachertje van het veld. De enige uitdaging voor Verstappen is proberen sneller te zijn dan teamgenoot Justin Wilson. Als de Brit echter halverwege het seizoen naar Jaguar vertrekt, wordt Jos zelfs deze onderlinge strijd ontnomen. Verstappens nieuwe collega Kiesa blijkt geen partij voor de Limburger.

Er valt echter ook een Hollands hoogtepuntje te noteren. Verstappen staat op pole na de vrijdag kwalificatie voor de GP van Frankrijk op Magny-Cours. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Jos the Boss als enige de beschikking heeft over een kurkdroge baan. Verstappen noemt het zelf zijn mooiste moment van het jaar. Dat is veelzeggend.

Of de Limburger volgend seizoen ook is te bewonderen in de F1 is uiterst onzeker. Verstappen heeft nog geen zitje voor 2004 en heeft alleen nog kans bij Jordan.

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter