Het derde deel van ons jaaroverzicht 2013 belicht de laatste races in Europa en de eerste in Azië. Sebastian Vettel heeft de titel al met één hand vast, en de concurrentie kan er niets aan doen.

Grand Prix van Hongarije

28 Juli – Lewis Hamilton wint op de Hungaroring zijn eerste Grand Prix voor Mercedes. De Brit is in een wedstrijd waarin hij een enorm constant tempo neer weet te zetten Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel te snel af. Giedo van der Garde laat zich van zijn goede kant zien. Hij is in de wedstrijd Charles Pic en de beide Marussia’s ruim te snel af.

James Allison naar Ferrari
29 Juli – James Allison gaat bij Ferrari aan de slag. Allison vertrok eerder dit jaar bij Lotus. Bij Ferrari gaat hij aan de slag als technisch directeur, naast Pat Fry.

Alonso en Ferrari in de clinch
30 Juli – Opschudding in de paddock rondom Fernando Alonso. Alonso geeft tegenover een aantal journalisten aan ‘liever een andere wagen’ voor zijn verjaardag te hebben. Ferrari (Luca di Montezemolo) is niet blij met de uitspraak en stelt dat geen enkele coureur groter is dan het merk Ferrari. De uitspraak van Alonso zetten de geruchten dat Alonso daadwerkelijk Ferrari voor Red Bull verruilt kracht bij.

Grand Prix van België

24 Augustus – Nederland heeft geen eigen GP en daarom wordt België beschouwd als ‘onze’ thuis race. Giedo van der Garde lijkt vleugels te krijgen met dit thuisvoordeel. De Nederlander kwalificeert zijn Caterham op de veertiende positie in de Belgische regen. Hij krijgt dat voor elkaar nadat hij in de eerste kwalificatie op de valreep kiest voor droog weer banden. Het blijkt het juiste moment en Giedo zet zijn Caterham zelfs op de derde plek in Q1. In Q2 zet hij dit om in een sterke veertiende plek.

25 – Augustus – Sebastian Vettel is de sterkste op Spa Francorchamps. Wat hij dan nog niet weet is dat hij begint aan een ‘run’ van negen achtereenvolgende zeges. De concurrentie komt geen moment in de buurt, Fernando Alonso finisht op zestien seconden achterstand. Lewis Hamilton moet het doen met een achterstand van zevenentwintig seconden.

Pastor Maldonando krijgt de ‘banaan van de race’ titel wanneer hij Paul Di Resta in een belachelijke actie van de baan kegelt. De Williams coureur kiest ervoor de pits op te zoeken wanneer hij her en der wagens om zich heen heeft. Het levert hem een tien seconden stop and go penalty op.

Ricciardo Red Bull coureur
2 September – Red Bull wijst Daniel Ricciardo aan als opvolger van Mark Webber. Ricciardo is na Sebastian Vettel de tweede coureur die het via Toro Rosso tot Red Bull Racing schopt.

Grand Prix van Italië

8 September – Ook op Monza is Sebastian Vettel te sterk voor de concurrentie, de regerend wereldkampioen troeft Alonso en Webber af in een race die eigenlijk nooit spannend is. Wel is er een opvallende coureur te bewonderen in de top 5. Nico Hulkenberg lijkt het lek bij Sauber boven te hebben en behaalt, na op Zaterdag al een prima kwalificatie (derde) te hebben gereden, de vijfde plek.

Stoelendans bij Ferrari
10 September – Felipe Massa maakt zelf bekend in 2014 niet meer voor Ferrari te rijden. De bijna wereldkampioen van 2008 zal na acht jaar in het rood te hebben gereden verkassen naar het Williams team.

11 September – Een dag na de bekendmaking van Massa komt Ferrari met het definitieve nieuws naar buiten dat Kimi Raikkonen terugkeert in 2014. De wereldkampioen van 2007 zal in 2014 gekoppeld worden aan Ferrari favoriet Fernando Alonso. Een combinatie die ongetwijfeld vuurwerk zal geven in het komende seizoen.

Grand Prix van Singapore

22 September – De winnaar in Singapore is geen verrassing. Vettel vermorzeld het veld met een voorsprong van maar liefst tweeëndertig seconden. Bij de start is er nog even hoop op een andere winnaar als Nico Rosberg de leiding grijpt. Maar Vettel heeft dat probleempje al voor de tweede bocht opgelost. Daniel Ricciardo zorgt voor de enige Safety Car fase wanneer hij zijn wagen ‘onder de tribune’ parkeert.

Straf voor Mark Webber
22 September – Mark Webber krijgt tien startplaatsen straf wanneer hij zijn derde reprimande van het seizoen krijgt. De laatste reprimande krijgt Webber naar aanleiding van het oversteken van de baan zonder toestemming van een marshall. Na het oversteken van de baan maakt hij overigens wel ‘de actie van het jaar’ door met Fernando Alonso mee te rijden naar de pitstraat.

Grand Prix van Korea

6 Oktober – Dat Vettel ook in Korea de sterkste is mag geen verassing meer zijn. Wel zijn dat de mannen op de tweede en derde plaats. Raikkonen en Grosjean zijn terug van weggeweest, en wéér is het Raikkonen die in de slotfase de derde plaats van Grosjean inpikt. Mark Webber valt uit met een fikse brand aan boord van zijn Red Bull. De brand ontstaat nadat hij getorpedeerd wordt door een spinnende Adrian Sutil. De brand levert bizarre beelden op wanneer een brandweerwagen de baan op gaat terwijl de rest van het veld nog op volle snelheid is. Foutje van de FIA.

Maria de Villota overleden
11 Oktober – Op de vrijdag in Japan komt het trieste nieuws naar buiten dat Maria de Villota is overleden. De Villota overlijdt aan de neuroligische gevolgen van haar ongeluk in Juli 2012. Bij dat ongeluk kwam ze tijdens een rechte lijn test voor Marussia in botsing met een openstaande achterklep van een vrachtwagen. Maria de Villota is slechts 33 jaar oud geworden.

Tot zover het derde deel van ons jaaroverzicht. Morgen kunt u in het derde deel lezen hoe Vettel op magistrale wijze de titel veilig stelt. Maar zelfs daarna krijgt de concurrentie geen kruimeltje mee.