Dit is het tweede deel van het GPPits Jaaroverzicht 2013. In het eerste deel ging Kimi Raikkonen op de loop met de eerste zege van het jaar, en blijken Sebastian Vettel en Fernando Alonso gevaarlijk aan elkaar gewaagd met ieder twee zeges.

Grand Prix van Canada

8 Juni – Valtteri Bottas heeft in Canada zijn beste kwalificatie van het seizoen. Op het natte circuit behaalt hij niet alleen voor heerst Q3, maar zet zijn Williams ook nog eens op de derde startplaats! Bij de start kijkt hij tegen de achterkanten van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton aan.

9 Juni – In de race is Sebastian Vettel oppermachtig. Fernando Alonso en Lewis Hamilton mogen dan wel tweede en derde worden, maar kunnen geen vuist maken tegen het geweld van de Duitse Red Bull Racing coureur. Voor Giedo van der Garde is het een slechte dag, hij komt in aanraking met eerst Mark Webber en daarna met Nico Hulkenberg. Door de opgedane schade tijdens de laatste aanrijding moet hij noodgedwongen de strijd staken.

Marshall overleden na GP van Canada
9 Juni – De GP van Canada krijgt een naar staartje. Marshall Mark Robinson komt te overlijden wanneer hij wordt overreden door een takelwagen die de wagen van Esteban Gutierrez naar de pits brengt. Robinson wilde zijn gevallen radio oprapen, een collega in de takelwagen had hem niet opgemerkt met het noodlottige ongeval als gevolg. Mark Robinson stierf kort voor zijn 39e verjaardag.

Mercedes voor het tribunaal
21 Juni – Het internationaal tribunaal van de FIA doet een uitspraak over de ‘geheime’ test van Mercedes en Pirelli. Mercedes wordt uitgesloten van de Young Drivers Test en krijgt een reprimande. Daarnaast draait Mercedes op voor de kosten die zijn gemaakt door het tribunaal.

Mark Webber naar Porsche
27 Juni – Mark Webber maakt bekend in 2014 afscheid te nemen van Red Bull Racing en de Formule 1. Webber zal vanaf dat seizoen plaats nemen in de nieuwe LMP1 bolide van Porsche. Hij zal vanaf dan deelnemen aan het WEC kampioenschap, het kampioenschap bestaat onder andere uit de beroemde 24 Uur van Le Mans.

Grand Prix van Groot Brittanië

30 Juni – Nico Rosberg wint zijn tweede Grand Prix van het seizoen in een ware thriller. De coureurs kampen namelijk met ontploffende achterbanden. De Pirelli banden kunnen de grote krachten niet aan en zo moeten Hamilton, Massa, Vergne en Perez naar de pits om nieuw rubber te halen. Fernando Alonso komt met de schrik vrij wanneer hij kiest voor de rechterkant van Perez in plaats van de linkerkant waar het rubber en het daarbij horende staal alle kanten op spat.

De zege lijkt dan naar Vettel te gaan, maar de Red Bull komt tien ronden voor het einde al sputterend tot stilstand en dat tot grote vreugde van de Britse fans. Het podium wordt compleet gemaakt door Mark Webber en Fernando Alonso.

Pirelli in de problemen
1 Juli – Door de problemen met de banden in Silverstone kiest de FIA ervoor om de Young Drivers Test open te stellen voor racecoureurs. De coureurs kunnen zo werken aan de problemen die er zijn met de Pirelli banden in Silverstone. De vrijstelling is een doorn in het oog van het Mercedes team. De Duitse formatie wordt na de geheime test uitgesloten van de test.

2 Juli – Pirelli past de banden aan na het debacle in Silverstone. Voor de Grote Prijs van Duitsland worden banden meegenomen die zijn uitgerust met een kevlar riem. Voor de Grote Prijs van Hongarijë en de rest van het seizoen zal gebruik gemaakt worden van de banden uit 2012.

Grand Prix van Duitsland
7 Juli – Sebastian Vettel maakt in één klap korte metten met een aantal spoken uit het verleden. Met zijn zege in de GP van Duitsland wint hij voor het eerst in eigen land, en óók voor het eerst in de maand Juli. Romain Grosjean lijkt lang de beste papieren in handen te hebben voor de tweede plek. Maar door een eindsprint van teamgenoot Kimi Raikkonen op de zachte band moet hij het doen met een een derde plek.

Jules Bianchi wordt de opvallende coureur van het weekend, maar niet omdat hij zo goed gaat. Bianchi verlaat de wagen nadat hij zijn motor opgeblazen heeft maar wacht daarbij niet op de marshalls. Een Formule 1 wagen kent geen handrem en zodoende rolt de wagen stuurloos over het circuit en komt tot stilstand tegen een reclamebord. De Safety Car moet door het incident de race neutraliseren.

Pitlane regels aangepast
9 Juli – De GP van Duitsland wordt ook nog opgeschrikt door een incident in de pitstraat. Een cameraman wordt keihard gevloerd door een band van de Red Bull van Mark Webber. Gelukkig komt de man er vanaf met een hersenschudding en verder geen ernstige verwondingen. Als reactie op het ongeluk past de FIA de regels voor de pitlane direct aan. De maximum snelheid wordt aangepast, en de pitlane is alleen nog toegankelijk voor teampersoneel.

McLaren geeft op
10 Juli – McLaren kent in 2013 een rampzalig seizoen. Jenson Button en Sergio Perez kunnen maar moeilijk overweg met de onstuimige MP4/28. Het beste resultaat tot nu toe is een vijfde plek van Button in de GP van China. McLaren ziet in dat de situatie uitzichtloos is en verlegt de aandacht naar 2014.

Daarmee is het Formule 1 seizoen al bijna op de helft en het tweede deel van ons jaaroverzicht ten einde. In het derde deel neemt Vettel het heft in handen in de titelstrijd en laat Alonso Ferrari merken toch liever een snellere auto te willen!