Is autosport wel een sport? Dat is een van de vervelendste vragen die wij als Formule 1-liefhebbers kunnen voorgeschoteld krijgen. Het antwoord is vrij simpel: je bent ge�nteresseerd of niet. Maar op de reactie van “het is toch maar enkel aan een stuurtje draaien”

zullen wij ons verplicht voelen die mensen een beetje bij te sturen�

Een van onze redactieleden heeft een kleine opzoeking gedaan in het Formule 1-magazine van Bernie Ecclestone, de grote baas van de sport. Dit is het resultaat:

De nek en de schouders krijgen via het hoofd en de helm een gewicht van ongeveer 8 kilogram te dragen. Bij een remmanoeuvre van 4G neemt dat gewicht toe tot ongeveer 30 tot 35 kilogram. Bij een bocht van ongeveer 2,5G weegt het hoofd en de helm samen een kleine 20 kilogram. Te bedenken dat een circuit een gemiddelde van 12 bochten heeft.

Het sturen van de bolide is heel belastend voor de triceps, vanwege het vele draaien. De spieren dat voor velen onbekend zijn krijgen het heel zwaar te verduren, zoals de spieren aan je ellebogen of schouders.

In een bocht met hoge G-krachten krijgen de coureurs zelfs even geen adem meer. Op het circuit van Barcelona, in bocht nummer 3, krijg je enorme G-krachten die je lichaam naar ��n kant duwen. De G-krachten oefenen zoveel druk uit op je spieren in je borstkas dat het even onmogelijk maakt om te ademen.

Van beide benen krijgt het linkerbeen het hardst te verduren. Bij een remactie trekken al de spieren samen en door de hoge druk is het heel belastend voor de knie�n. Je rug moet erg goed getraind zijn om je lichaam op zijn plaats te houden, vooral dan bij het accelereren en het remmen.

De hartslag van de Formule 1-coureurs is in rust ongeveer 40 tot 50 slagen per minuut, bij de gewone mensen zoals U en ik is dat ongeveer 72 slagen per minuut. In een racesituatie kan de hartslag oplopen tot 200 slagen per minuut, tijdens een crash gaat dit aantal nog een flink de hoogte in.

Tenslotte de longen. De longinhoud van de doorsnee mens is ongeveer 4 tot 5 liter, bij een Formule 1-coureur is dat 6 tot 7 liter, en dat komt overeen met topatleten� zoals een triatleet, een hardloper of een wielrenner.

Formule 1 geen topsport? Leg dit lijstje voor en men zou zich eens kunnen bedenken.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter