Met zijn seizoen als derde rijder bij Red Bull Racing hoopt Robert Doornbos een carriëre uit te bouwen in de Formule 1. Halverwege zijn eerste seizoen is het tijd om een balans op te maken. Een dag nadat Fernando Alonso op het circuit van Montreal zijn leidende positie in het kampioenschap verder verstevigde, sprak Robert Doornbos, die al onderweg is naar de volgende GP op Indianapolis, uitgebreid over het seizoen.

Met negen raceweekends achter de rug is het Formule 1 seizoen 2006 namelijk precies halverwege. Een mooi moment dus om samen met de Red Bull Racing coureur terug te blikken op de afgelopen maanden, en vooruit te kijken naar de aankomende Grand Prix en 2007.

F1Robert, we zitten alweer op de helft van het GP seizoen 2006. Wat is jouw indruk tot dusver?

Ja, het is echt snel gegaan, niet? Voor mijn gevoel zijn deze negen GP’s echt omgevlogen, nog meer dan vorig jaar! Maar je weet wat ze zeggen: “Time flies when you’re having fun”. De drukte begon voor mij in januari toen ik echt ben begonnen met mijn testprogramma voor RBR. De eerste twee maanden liepen we tegen wat problemen aan, waardoor we niet zoveel kilometers hebben kunnen maken als we graag gewild hadden. Maar dat was ook de periode waarin je het verschil merkt met de vorige teams waarvoor ik gereden heb. Er werd direct besloten om een chassis-update te maken, meer testdagen in te plannen en er gewoon echt bovenop te zitten. Het team is heel professioneel en heeft werkelijk oog voor alle details. Gelukkig scoorden we in Bahrain direct ons eerste punt, dat motiveert namelijk onwijs. Daarna is de wagen race na race verbeterd en daar kom ik dan bij om de hoek kijken. Op de vrijdagen tijdens GP’s maak ik de bandenkeus van het team en kijk ik hoe de wagen presteert met veel/weinig benzine aan boord zodat onze engineers op vrijdag al kunnen nadenken welke kant ze zondag op willen. Daarbuiten doe ik bijna alle tests voor het team om de wagen echt verder te ontwikkelen. Best druk dus, maar je hoort mij niet klagen!

Kan je ons eens wat meer vertellen over wat je zoal precies doet op de vrijdagen tijdens GP’s?

We hebben natuurlijk maar twee sessies van ieder een uur, dus het bel! angrijks te is dat we deze tijd vol benutten. Afhankelijk van het circuit vinden we in het eerste uur een basis set-up, vanuit waar we verder gaan met ons programma. De reden dat dit verschilt per baan is omdat we op het ene circuit meer testen dan het andere en de grip van het asfalt enorm kan verschillen. In Monaco en in Montreal wordt bijvoorbeeld nooit geracet en dus moet je daar continue de wagen wat aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Naast het set-up werk ben ik in het eerste uur vooral bezig met het testen van de twee verschillende compounds banden. Michelin en Bridgestone mogen namelijk een harde en een zachte band meebrengen naar ieder circuit waar we op vrijdag uit moeten kiezen. Dat is mijn job en dat doe ik dan door minimaal twee lange runs van ongeveer 8-10 ronden te rijden. Ook test ik dan vaak nog allerlei elektronische gadgets op mijn wagen. Na de lunch begin ik weer met twee zogenaamde “long runs” op de harde en de zachte banden, maar dan vaak met een tot de nok gevulde tank. Dit neemt ongeveer een half uurtje in beslag. Daarna probeer ik één of twee “speed comparison runs” te maken, zeg maar kwalificatie simulaties. Wanneer er daarna nog tijd over is, oefen ik starts, leg ik wat extra rubber voor de box tijdens wat pitstops en dat soort dingen. Het is dus niet zo, zoals sommigen beweren, dat je als derde rijder alleen maar wat rondjes rijdt en probeert zo hoog mogelijk in de tijdenlijsten te eindigen.

En dan? Zoek je dan snel de Formula Una’s op die Red Bull ieder weekend uitnodigt?

Haha, was dat maar waar! Nee, eigenlijk begint de dag dan pas echt. Als ik uit de auto stap doe praat ik eerst de media bij over mijn programma en dan duik ik samen met David, Christian, onze engineers, de bandenman van Michelin en de mensen van Ferrari onze “boomhut” in voor alle debriefs. Ik ben namelijk zoals gezegd onder andere verantwoordelijk voor onze bandenkeuze. Dit is misschien wel de belangrijkste beslissing die de teams moeten maken het weekend en dus moet je hier goede feedb! ack over kunnen geven. Daar ik een vergelijkbare rijstijl en set-up heb als DC en Christian vertrouwen zij volledig op mijn bevindingen. Als ik zeg dat iets goed werkt neemt David dat bijvoorbeeld zonder twijfelen over. Het is dus ook een stukje respect verdienen, of liever gezegd afdwingen. David zit al 13 jaar in de F1 en neemt niet zomaar wat over, of hij moet je volledig vertrouwen. Dat werkt dus prima. Ook met Christian heb ik zo’n zelfde sterke band. Samen noemen we DC bijvoorbeeld “Uncle David”, haha!

OK, je hebt een duidelijk beeld gegeven van je werk tijdens GP’s. Maar hoe ziet je programma er daarbuiten uit?

In de wintermaanden heb ik veel PR gedaan voor het team, omdat de wagen toen nog niet zo betrouwbaar was. Omdat we nog niet zoveel kilometers konden maken als we wilden, hebben vooral David en Christian deze tests gedaan om hun toch zoveel mogelijk te laten rijden voor aanvang van het seizoen. Vanaf half maart heb ik wel bijna alle tests van het team gedaan. In tegenstelling tot de GP-weekenden ben je dan echt bezig met ontwikkelingswerk. Ik test dan onder andere banden voor de aankomende GP’s, probeer nieuwe software uit en we kijken bijvoorbeeld hoe we de gewichtsverdeling in de auto kunnen verbeteren. De afgelopen maanden heeft het team me ook de ontwikkeling voor onze nieuwe naadloze versnellingsbak toevertrouwd. Technisch word ik daarom ook steeds beter. Dat helpt mij persoonlijk maar natuurlijk ook het team. Ze bellen me niet voor niets om alle tests te doen. Soms zit ik op één dag wel eens in drie landen. Dan word ik ‘s ochtends wakker in Engeland, vlieg ik naar Monza voor een test en slaap ik ‘s avonds in Monaco. Maar vooropgesteld: dit doe ik graag. Ik geef alles om het team te verbeteren, omdat dit ook goed staat op mijn c.v. Enkel bovenaan de tijdenlijsten op vrijdag staan dwingt namelijk geen respect af bij teambazen. Het gaat om het hele plaatje. Als coureur moet je supersnel en betrouwbaar zijn, technisch je team vooruit kunnen duwen en ook PR-matig goed liggen! . Ik wer k dus aan al deze aspecten.

Op welk resultaat ben je het meest trots dit seizoen?

Pfoehh, moeilijke vraag! Natuurlijk ben ik trots als ik net zoals in Monaco of op de Nurburgring de dag eindig bovenaan de lijsten. Vergeet niet dat onze wagen nog niet de snelheid heeft van bijvoorbeeld een Honda of Renault. Als je dus toch daartussen in wilt eindigen moet ik echt alles eruit halen wat er in de auto zit! Maar waar ik ook erg trots op ben is dat het team mij dus toevertrouwd om de ontwikkeling van onze nieuwe versnellingsbak op me te nemen. Dat haalt niet de krantenkoppen, maar dat dit vakkundig gebeurt is voor het team belangrijker dan een eerste plaats behalen op vrijdag.

F1Je hebt nu op alle Grand Prix circuits gereden. Wat zijn je favorieten?

Mhh, natuurlijk Spa-Francorchamps want dat is mijn “thuiscircuit”. Daar ben ik altijd succesvol en is natuurlijk supergaaf met bochten als Eau Rouge, Blanchimont enzovoort. Jammer staat Spa niet op de kalender dit jaar. Alleen kijkende naar dit jaar zeg ik Melbourne, Monaco maar zeker ook Montreal. Op alledrie de banen voel je echt de snelheid omdat je zo dicht langs de muren raast. De drie M’s dus, haha! Ook kijk ik al onwijs uit naar Hockenheim, waar ik vorig jaar mijn debuut maakte en altijd veel Nederlanders zijn. Ook Istanbul, Sao Paolo en Suzuka zijn altijd goed voor me geweest. Eigenlijk allemaal dus! Wat was je vraag ook alweer, hehe?!

Ongeveer een jaar geleden maakte je je GP-debuut. Mis je het racen eigenlijk?

Ja, natuurlijk best wel. Racen in de Formule 1 is gewoon het hoogst haalbare en daar richt ik me automatisch op. Maar begrijp me goed, ik ben nu heel tevreden met mijn testrol binnen Red Bull Racing. We kregen vorig jaar deze kans voorgeschoteld en het was voor ons de mogelijkheid om naar een goed team door te groeien. Het is natuurlijk altijd fijn als je de paddock inloopt en je nu een paar deurtjes verder kan lopen. We hebben deze kans dus met beide handen aangepakt om te laten zien wat ik k! an en to t dusver lukt me dat prima dacht ik zo! Natuurlijk wil ik volgend jaar graag ook op zaterdag en zondag in actie komen en daar werken we hard aan. Wij schreeuwen nooit hard van de daken over dit soort zaken, maar tot nu toe loopt alles prima op schema. Keep your fingers crossed voor de aanstaande maanden dus, zou ik zeggen!

Het afgelopen weekend is er door een Nederlandse krant veel geschreven over je vermeende toekomst binnen Red Bull Racing. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Ja er wordt in de paddock veel gezegd en geschreven, maar jammer genoeg worden er ook soms zogenaamde quotes gepubliceerd, die helemaal niet door die betreffende persoon gezegd zijn. Zoals ook op SBS6 zondagmiddag uitgezonden is, is Christian Horner tevreden over mijn job binnen het team en gaan we volgende maand om tafel zitten om over 2007 te praten. Omdat de desbetreffende journalist uitspraken van mijn teambaas niet volledig heeft overgenomen is hij op het matje geroepen door het team. En terecht, want een dagblad hoort nieuws waarheidsgetrouw te brengen, toch? Ik hoorde dat ze vandaag (maandag, red.) gekopt hadden met “Doornbos boos over uitlatingen teambaas”. Nee hoor, mijn teambaas was juist niet happy met hun artikel van zaterdag. En ik? Ik heb er geen slapeloze nachten over gehad, maar vind het wel heel vervelend voor mijn fans en sponsoren. Feit is dat ik hard werk voor het team, mijn teambaas tevreden over mij is en ik me dus geen zorgen maak om volgend jaar.

Er wordt dit jaar een wild “silly season” verwacht, omdat veel rijderscontracten aflopen. Hoe kijk jij naar deze transfercarrousel?

Het klopt dat veel contracten aflopen dit jaar, maar wil dat ook zeggen dat rijders hun teams dan persé verlaten? In deze tijd van het jaar praat iedereen met iedereen, dat is waar. Het zou niet slim zijn om dat niet te doen. Maar ik denk als je door alle artikelen heen spit je ook veel berichten tegenkomt over teams en rijders die graag met elkaar verder gaan. Ik heb het in ieder geval super naar mijn zin! bij RBR . Maar zoals net gezegd, geven wij er de voorkeur aan om onze kaarten tegen onze borst te houden. Ik hoef niet zo nodig van de daken te schreeuwen wat onze plannen zijn.

Tiende en alweer laatste vraag. Volg je de titelstrijd en wat denk je dat ons te wachten staat in de tweede seizoenshelft?

Ja, ondanks dat ik een druk ventje ben op zaterdag en zondag kijk ik zondagmiddag natuurlijk ook de race vanuit onze pitbox of het Energystation. Ik ben wel eerlijk dat mijn oog dan vooral uitgaat naar onze eigen wagens, maar ik kijk natuurlijk ook hoe Fernando, Michael en Kimi het doen. Kijk, Fernando zit in een beetje een zelfde positie als vorig jaar. Hij hoeft niet persé alle overige GP’s te winnen zolang hij dan maar dicht achter Michael en Kimi finisht. Althans zo won hij vorig jaar het kampioenschap. Zou hij echter een keer uitvallen en Michael bijvoorbeeld winnen, is de situatie ineens heel anders. Hopelijk gaat de strijd dus door tot en met de laatste race in Brazilië!

By peter