Dit seizoen zal het team veel mijlpalen in zijn geschiedenis bereiken. Had je zulke successen verwacht toen je je carrière begon?

Nee, dit had ik nooit gedacht, helemaal niet. Toentertijd concentreerde ik me altijd op de problemen van gisteren en vandaag.

Dit jaar word je ook de langst deelnemende constructeur in de formule 1, en vier je de 600ste inschrijving voor een GP. Wat is je in die 38 jaar blijven motiveren?

Het is heel gemakkelijk om verkocht te raken aan de F1. Eenmaal je erin zit, kun je er niet meer uit. Het is bijna een verslaving, maar wel een leuke.

Als kind had je geen connecties binnen de autosport. Wat heeft je er volgens jou in gekregen?

Toen ik heel jong was, waren er niet veel sportwagens, maar ik heb er wel altijd van gehouden. Ik was diep onder de indruk van hun snelheid en hun uiterlijk. Toen ik er één zag, was ik er meteen aan verkocht.

Tijdens jouw verblijf in de F1 is de sport aanzienlijk veranderd. Wat was volgens jou de meest significante verandering?

Dat is ongetwijfeld de veiligheid. De vooruitgang die we door de jaren heen hebben geboekt, hebben we voor een groot deel te danken aan Max Mosley.

Je verhouding met Patrick Head is het langste partnerschap in de paddock. Wat was de sleutel tot deze lange duur?

We willen allebei hetzelfde. Bovendien weten we allebei goed waar de ander goed in is, dus we trappen heel zelden op elkaars tenen.

Williams is heel goed in het bijhouden van z’n werknemers. Er zijn er nog een aantal die er van in het begin bij zijn. Wat moedigt je mensen aan om zo lang voor WF1 te werken?

De ervaring helpt natuurlijk. Meestal trekken we mensen aan die hun werk graag doen en die echt races willen winnen. Onze sfeer is zeker gedisciplineerd, maar wel met een lichte toets die volgens mij ook helpt.

Het team is één van de laatste twee overblijvende onafhankelijke teams. Welke druk legt dat bij hou, en zie je Williams nog 10 jaar in de paddock blijven?

Het grootste probleem dat ik samen met Adam, onze CEO, moet aanpakken, is de eindjes aan elkaar knopen. Maar we hebben een goeie marketingafdeling die het hele jaar enorm hard werkt. Betere resultaten zullen altijd helpen, maar als we een goed seizoen gehad hebben, plukken we daar de volgende jaren de vruchten van. We zijn nu een paar jaar niet bepaald sterk geweest, maar ik hoop dat we een eerlijke en goede concurrent zullen zijn en het graag blijven doen. We willen ook een team zijn dat de fans waar voor zijn geld geeft.

Het team heeft al tien seizoen geen titel meer gewonnen. Is het terecht om te zeggen dat er nu wel een nieuwe richting wordt uitgegaan?

Tien jaar is rampzalig lang. Patrick (Head, red.) en ik huiveren telkens als we eraan denken. Maar het leven is hard, het moet niet gemakkelijk zijn. Je moet gewoon voortgaan en hard werken om terug aan de top te geraken. Of we nu aan een nieuwe pagina zijn begonnen, zullen we maar in de loop van het seizoen kunnen vaststellen.

In de media wordt er gespeculeerd dat Williams dit seizoen wel eens het beste team na Ferrari en McLaren zou kunnen zijn. Ben je er voorzichtig optimistisch over dat het team het beter zal doen dan vorig jaar?

Eerlijk gezegd helemaal niet. Ik volg niet wat de pers zegt. Onze rechtsreekse concurrenten, en dat zijn er veel, zijn even competitief als vorig jaar. Formule 1 is nooit gemakkelijk, dus het is voorbarig om te zeggen dat we rustig naar de derde plek zullen rijden. Als het al lukt, zal het toch nipt zijn.

Nico Rosberg begint aan zijn derde seizoen dit jaar. Hoe belangrijk is hij voor het team?

Hij is van fundamenteel belang. We hebben veel respect voor hem en hebben er het volste vertrouwen in dat hij races kan winnen met het juiste materiaal.

Kazuki Nakajima is gepromoveerd van testpiloot naar racerijder. Hoe heeft hij het deze winter gedaan in de tests, en wat verwacht je van hem?

We wisten dat het een beetje een gok was om hem vast te leggen. Maar we zijn aangemaan verrast door zijn snelheid in de testritten. Maar dit is een vraag die ik pas deftig zal kunnen beantwoorden na de eerste paar races van het seizoen.

Er is ook een nieuw gezicht in het team: Nico Hulkenberg. Waarom heb je hem als testrijder aangenomen?

We houden van zijn achtergrond. Het feit dat hij ondersteund wordt door Willi Weber, geeft ons vertrouwen. Hij heeft nog niet veel gereden, maar hij lijkt in ieder geval geen tijdverlies te zijn voor ons.

Tot slot: wat zijn je verwachtingen voor het komende seizoen?

Ik denk dat de eerste vier plaatsen jammer genoeg door dezelfde mensen ingenomen gaan worden als vorig jaar. Maar ik denk dat het een geweldig seizoen wordt.