Fernando, je bent de nieuwe ING Renault F1 Team-coureur voor 2008. Ben je tevreden?

Ja, heel tevreden. Iedereen weet wat een groot team ING Renault F1 Team is en wat ze al bereikt hebben in de Formule 1. Je kan niet vergeten dat we tweemaal op rij kampioen zijn geworden, in 2005 en 2006. Ik had het geluk deel uit te maken van dit succes. Het is één van de beste teams, gesteund door belangrijke bedrijven. Een team dat weet hoe het moet winnen.

Heb je lang moeten wachten? Hoe voelde je de afgelopen weken terwijl je wachtte om een beslissing te maken?

Om eerlijk te zijn was ik de eerste drie weken van november op vakantie, iets wat ik hard nodig had. In die periode wou ik ook niets met de Formule 1 te maken hebben. De beslissing om een team te kiezen duurde niet langer dan een week, want ik en de mensen rondom mij wisten wat we wilden.

Hoeveel mogelijkheden had je om uit te kiezen, en waarom koos je precies voor Renault?

Mogelijjkheden … wel als ik eerlijk mag zijn weten we dat het niet zo gemakkelijk was. Ik ben één van de 22 mensen die het privilege heeft om elk jaar in een Formule 1-wagen rond te rijden. En ik ben één van de weinigen die het kan veroorloven om een groot team te verlaten en terug te keren naar een ander groot team, terwijl er zoveel andere coureurs zijn die nooit de kans krijgen om in een Formule 1-wagen te rijden.

De beslissing was niet gemakkelijk om te nemen. Ik wil ook alle teams bedanken om interesse te tonen. Zoals ik voordien al zei; ik heb Renault gekozen omdat ik hun toewijding ken en omdat ze al heel sterk hebben gepresteerd in het verleden.

Besef je hoeveel media-aandacht je hebt veroorzaakt de laatste weken?

Niet echt, nee. Zoals ik al verteld heb was ik de eerste drie weken op vakantie. Maar van zodra we de mogelijkheden bekeken begonnen we te beseffen dat zowat elke krant en elke website al iets had geschreven over ons en de kandidaat-teams. De ene vertelde over een éénjarig contract, de andere beweerde dat het drie jaar was. Velen vertelden dat ik al fabrieken bezocht had en dat ik zelf een jaar vakantie zou nemen… het was erg grappig om elke morgen de kranten te lezen.

Maar denk je niet dat het normaal is dat mensen proberen uit te zoeken waar je volgend jaar zou rijden, of dat je zonder zitje zou komen te zitten?

Wel het is nooit bij me opgekomen om nergens terecht te kunnen volgend jaar. Natuurlijk was het niet zomaar een beslissing om te nemen, het was een hele belangrijke. Maar ik kon zowieso nergens testen voor januari of februari, dus we hadden geen haast. Ik kan begrijpen dat de mensen een antwoord wilden. De fans zijn tenslotte degene die mij steunen. Ik weet nog goed hoeveel mensen er dit jaar voor mij waren en hoe het mij geraakt heeft. Misschien zie ik ook niet wat hen allemaal verteld wordt, want er is een soort competitie tussen de verschillende kranten om als eerste te kunnen vertellen waar ik volgend jaar naartoe zou gaan. Er is véénl te veel uitgevonden.

Op een schaal van tien, hoeveel zou je je seizoen bij McLaren geven?

Het is niet gemakkelijk om een seizoen op die manier te beoordelen. Wat wel zeker is, desondanks wat mensen beweren, is dat 2007 een heel goed jaar voor me geweest is. Ik hou er niet van dat mensen vergeten dat ik twintig ronden voor het einde in Brazili nog steeds wereldkampioen kon worden. Toen ging Kimi Massa voorbij en had hij de nodige punten om wereldkampioen te worden. In het begin van het jaar wou ik tot de laatste ronden kunnen vechten om een nieuwe wereldtitel te bemachtigen, en dat is ook wat er gebeurd is.

Wat gaat er volgend jaar gebeuren?

Dit is een vraag die we ons allemaal stellen en waar niemand met zekerheid op kan antwoorden. Je weet dat teams als Ferrari en McLaren altijd tot de favorieten worden gerekend. Ook waren er vorig jaar teams die moeilijkheden hadden om zich aan te passen aan de Bridgestone-banden en die problemen zijn nu hopelijk opgelost.

Misschien kan Renault dit jaar terug meedoen aan de top. De doelstelling van Renault is om al in januari terug bovenaan de uitslagen te staan en volgend jaar terug podiums te behalen. Ze hebben dit jaar al genoeg moeilijkheden gehad.

Doe je volgend jaar terug mee voor de wereldtitel?

Dat moeten we nog bekijken. We moeten de kar niet voor het paard spannen. Het eerste wat we moeten doen is de R28 het circuit op sturen in januari en we moeten zorgen dat we al vanaf de eerste race volgend jaar één van de beste wagens kunnen hebben. Ik had dezelfde uitdaging vorig jaar tijdens de winterstop en ik heb er alle vertrouwen in dat het opnieuw kan gebeuren. Dan moet ik op het perfecte seizoen hopen en hopen dat de anderen niet te snel zijn.

Renault F1 Team

By peter