De livestream van Fernando Alonso’s eerste IndyCar-test op het circuit van Indianapolis is door meer dan twee miljoen mensen bekeken. Fans kregen veel meer informatie te zien en te horen dan bijvoorbeeld in de F1 het geval is en dat leek duidelijk te werken.

McLaren, Honda en het IndyCar-team Andretti Autosport hadden Indianapolis afgehuurd voor een private test. De uitbaters van het circuit hadden echter wel heel wat camera’s geplaatst om de test live uit te zenden op YouTube en Facebook. Bij momenten keken meer dan 70.000 autosportliefhebbers gelijktijdig naar de stream.

Op YouTube klikten in totaal 1,2 miljoen mensen op de stream en daarmee was het een van de tien best bekeken van video’s van 3 mei op de videosite. Op de officiële Facebook-pagina van de IndyCar telde de uitzending 950.000 views. In totaal zagen dus 2,15 miljoen mensen hoe Fernando Alonso zijn eerste rondjes afwerkte in een Dallarda-Honda op het legendarische Indianapolis. De formule 1 kan alleen maar dromen van zulke kijkcijfers online.

Misschien is dat niet eens zo onlogisch als je weet wat de kijker allemaal te zien kreeg. Naast zijn testritten kon je de gesprekken van Alonso met zijn engineers volgen, evenals de feedback die hij onderweg kreeg. Kijkers kregen bovendien inkijk in zijn testschema. Er was totaal geen sprake van geheimzinnigheid of schermen om de wagen te verstoppen, zoals dat bij F1-tests wel vaak het geval is.

Indianapolis spaarde kosten noch moeite, want er was zelfs een studio gebouwd van waaruit een panel gesprekken voerde en er werden diepgaande interviews afgenomen in de pitlane. In 2013 probeerde het Britse Sky hetzelfde te verwezenlijken bij een F1-test in Barcelona, maar in de formule 1 is men nu eenmaal niet zo vrijgevig met informatie als in de IndyCar. De interesse van het publiek was dan ook maar matig en het werd daarom voor Sky te duur om nog eens zo’n uitzending op poten te zetten.

Op 28 mei neemt Alonso deel aan de befaamde Indianapolis 500. Daarvoor laat hij de GP van Monaco schieten. Met 110 testronden op de teller was zijn eerste ervaring met de Amerikaanse raceklasse alvast positief. Op 15 mei, de maandag na de Spaanse GP, toert Alonso opnieuw rond op Indianapolis. Dan dienen zich namelijk al de eerste trainingen aan voor de 101ste Indy 500.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!