Bij Renault zal Nico Hülkenberg morgenochtend niet te zien zijn in de eerste vrije training van de Russische GP. Derde piloot Sergei Sirotkin neemt even het stuur van de R.S.17 over. Hij mag zich net als vorig jaar anderhalf uur uitleven voor eigen publiek.

Het is niet de eerste keer dat de Rus met de Renault R.S.17 mag rijden, want vorige week was hij al aan zet tijdens een van de twee testdagen in Bahrein. Hij werd negende op twaalf rijders, maar Sirotkin had al snel een goed ritme te pakken en maakte op die manier indruk bij de teamleiding van Renault.

Als beloning mag hij dus de eerste vrije training voor zijn rekening nemen, al was dat vorig jaar ook al het geval. Toen was hij zelfs een pak sneller dan Jolyon Palmer, die nu opnieuw zijn teammaat is. Ook in 2014 mocht de toen nog maar 19-jarige Sirotkin als testrijder voor Sauber al een training in Rusland rijden. Hij zal weliswaar opnieuw met een matige wagen aan de bak moeten, want met amper twee WK-punten uit drie races heeft Renault een tegenvallend seizoensdebuut achter de rug.

Het is niet toevallig dat Sirotkin telkens in eigen land uitgespeeld wordt. Rusland is voor ons een belangrijke markt, geeft Renault-teambaas Cyril Abiteboul toe. Dan kan het geen kwaad om eens een Russische piloot aan het stuur te zetten. Maar Sergei maakte sowieso wel indruk tijdens de test in Bahrein, zeker als je weet dat hij vorig jaar helemaal niet met een F1-wagen gereden heeft.

In 2016 moest Sirotkin bij gebrek aan een contract in de formule 1 uitwijken naar de GP2. In april werd hij vorig seizoen alsnog binnengehaald testrijder bij het heropgerichte Renault, maar werkte zijn seizoen in de opstapklasse wel nog netjes af. Met twee zeges op zak werd hij derde in het kampioenschap, na Pierre Gasly en Antonio Giovinazzi. Dit jaar is Sirotkin dus wel full time actief bij het fabrieksteam van Renault.

Ik moet toegeven dat het niet altijd gemakkelijk is om als piloot op een circuit aanwezig te zijn en te moeten toekijken hoe anderen rijden, zonder zelf in een auto te mogen plaatsnemen, aldus de 21-jarige Rus. Er zullen veel kennissen van mij komen kijken en ik zal veel media-aandacht krijgen, maar ik ga toch proberen om de focus op mijn werk te houden en het maximum uit de wagen te halen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.