Zoals het er nu naar uitziet zal HRT niet deelnemen aan het seizoen 2013. Het team staat niet vermeld op de voorlopige inschrijflijst van de FIA. Dat betekend dat er volgend jaar slechts tweeëntwintig wagens aan de start zullen staan. Het was al langere tijd bekend dat HRT te koop stond. Dat het personeel hiervan op de hoogte was getuige het opstootje deze week in Spanje. Er moest een koper gevonden worden voor de deadline om het team in te schrijven voor het wereldkampioenschap 2013. Dit is dus blijkbaar niet gelukt.

De geschiedenis van HRT is er een met ups en (voornamelijk) downs. In 2010 debuteert het team tijdens de Grote Prijs van Bahrein. Oprichter Adrian Campos werd de Formule 1 ingesleurd door de FIA met een goed vooruitzicht. Er komt namelijk een budgetplafond dus het opzetten en onderhouden van een Formule 1 team is eindelijk geen onmogelijke opgave meer. Campos Meta 1 is geboren. Al ver voor het seizoen 2010 blijkt dat het budgetplafond een wassen neus is. Campos heeft de grootst mogelijke moeite om zijn team aan de start te krijgen en besluit het te verkopen aan de familie Carabante. Het team wordt nog voor haar debuut omgedoopt tot Hispania Racing Team (HRT). Karun Chandhok en Bruno Senna mogen de kar trekken zonder maar een meter getest te hebben. De man aan het roer is geen onbekende voor de Formule 1 Colin Kolles mag de boel in goede banen leiden.

Tijdens het seizoen wordt bekend dat het team het financieel niet makkelijk heeft. Karun Chandhok wordt vervangen door pay-driver Sakon Yamamoto, die voor het eerst sinds 2007 (Spyker) weer een Formule 1 auto bestuurd. Ook Yamamoto haalt het eind van het seizoen niet en wordt voor de laatste races vervangen voor testrijder Christian Klien. Helemaal beroerd verloopt het eerste seizoen niet. Punten worden er niet gescoord maar er wordt een hogere finishpositie behaald dan mede debutant Virgin Racing en de elfde plek in het WK is een feit.

In de winter van 2011 worden Vitantonio Liuzzi en Narain Karthikeyan gepresenteerd als coureurs. Karthikeyan mag instappen wegens de centen van Tata. De man heeft sinds zijn testwerk voor Williams in 2006 en 2007 geen Formule 1 wagen meer gezien. De nieuwe wagen is niet op tijd klaar voor de eerste wintertests maar wanneer deze dat wel is maar niet door de crashtest komt moet het team weer ongetest richting Australië voor de opening. De Grand Prix van Australië wordt dan ook een veredelde testsessie en zowel Liuzzi en Karthikeyan weten zich niet te kwalificeren. Karthikeyan maakt het seizoen niet vol maar wordt halverwege vervangen, dankzij de centen van Red Bull, door Daniël Ricciardo. Karthikeyan mag tijdens zijn thuisrace (India) wel weer opdraven. Ook dit jaar wordt Virgin Racing verslagen in het constructeurs WK. Tijdens het jaar is Colin Kolles de deur gewezen en het team voor een deel verkocht aan de Thesan Capital.

Voor 2012 mag Karthikeyan weer plaats nemen achter het stuur. Ditmaal mag hij het jaar afmaken. Zijn teamgenoot is oudgediende Pedro De La Rosa. Hij moet met zijn Mclaren kennis het team de weg omhoog wijzen. Maar ook 2012 begint met een valse start. De wagen komt wederom niet door de crashtest en voor de derde maal op rij komt het team, op een paar ‘filmrondjes’ in Barcelona na, ongetest naar de seizoensopener. Ook in 2012 wordt er niet gekwalificeerd in Melbourne. De rest van het jaar is het ploeteren op de achterste rij maar voor het eerst in haar geschiedenis eindigt het team op de laatste plaats in het WK.

Aan het eind van het seizoen 2012 wordt dus bekend dat het team op zoek is naar een koper. Thesan Capital ziet er geen heil meer in. Dat Thesan de centen niet meer in het team stopt wordt in Abu Dhabi pijnlijk duidelijk. De wagen van Karthikeyan begeeft het, vermoedelijk door materiaal moeheid, wat resulteert in een mega schuiver met Nico Rosberg. Beide coureurs komen er zonder kleerscheuren vanaf.

Zoals het er nu dus uitziet is er geen koper gevonden en betekend dit het eind van HRT. We zullen ze missen.