Het was afgelopen weekend in Monza weer pijnlijk duidelijk geworden, hoe fragiel de financiële situatie is van HRT. De door Cosworth aangedreven HRT’s waren laatste op de Grid en bijna een seconde langzamer dan de Virgin’s.

De race van Monza is een typisch low-downforce circuit, de teams nemen hiervoor speciale aerodynamische vleugels mee. Hierdoor is er minder luchtweerstand en dus kunnen er hogere snelheden gehaald worden. Dit zogenaamde “low downforce pakket” had HRT niet. Sterker nog, ze reden met hetzelfde pakket als destijds in Monaco, een circuit waar veel downforce voor nodig is.

Het resultaat was een bijzonder slecht weekend, waarin de auto’s regelmatig met technische mankementen uitvielen. Hun topsnelheid was bijzonder laag en ze eindigde de kwalificatie ruim 5 seconden achter de pole-tijd. De race was, niet geheel verrassend, ook een teleurstelling en ze eindigde als laatste.

Gebrek aan testen en financiële middelen zouden hier aan ten grondslag liggen. De vraag is hoelang HRT hier nog mee kan door gaan, hun bestaan lijkt aan een zijde draadje te hangen.

Al eens gekeken op het forum van de Pits?