Iets leuks vertellen over de Grote Prijs van Hongarije 2012 en dan ook nog zo dat lezers hun aandacht langer vasthouden dan een halve minuut. Ik kan verklappen: dat valt nog niet mee. Al had ik dit keer een klein voordeel want door familiaire verplichtingen kreeg ik 24 hele uren uitstel om iets te verzinnen. En die 24 hele uren heb ik tobbend en peinzend doorgebracht om te bedenken waarom iemand in vredesnaam na zo’n zaadrace er nog iets over zou willen lezen ook. Ondanks de lange bedenktijd heb ik vrijwel niets kunnen verzinnen.

Of je moet hartstochtelijk fan zijn van Lewis Hamilton. Dan was je gisteren waarschijnlijk wél in je nopjes met de voorgeschotelde race. Althans: met het overtuigende resultaat. Want zelfs de grootste Lewis Hamilton-adept zal toegeven dat dit niet Lewis’ meest heroische zege ooit is. Daarvoor was er simpelweg te weinig actie op het trage Oost-Europese circuit. Het valt niet uit te sluiten dat Lewis zelf ook moeite had om de hele race wakker te blijven, want hoewel de loerende Lotussen in de buurt konden blijven, heeft Kimi noch Romain ooit een poging kunnen ondernemen.

Er valt ook bar weinig te ondernemen op de Hungaroring. Het is een onsamenhangende wirwar van bochten met een veel te kort recht stuk. Inhalen in Hongarije is als windsurfen in een opblaasbadje van de Hema: het is gewoon niet te doen. Tenzij je Pastor Maldonado heet. Dan is het wel te doen. Want de man uit Maracay racet precies zoals ik vroeger racete op mijn zolderkamertje als ik speelde op mijn met 16 bits uitgeruste Super-Nintendo. Wagen instellen op ‘onkwetsbaar’ en gas geven maar. Inhalen deed ik door aan de binnenkant van mijn tegenstander te duiken, tegen zijn zijkant aan te rossen en dan vrolijk door te rijden. Niet helemaal volgens de regels, maar ik werd er wereldkampioen mee. Meer dan eens. Meer dan Schumacher zelfs.

Voor Maldonado lijkt de wondere wereld van de Super-Nintendo tot leven te zijn gekomen in zijn Williams-Renault, zij het met vermoedelijk iets meer bits. De stewards declareren bij de FIA wekelijks tientallen overuren omdat ze de schier eindeloze hoeveelheid hersenloze escapades van Maldonado allemaal nog eens na moeten zien. Dit keer was er een drivethrough-penalty voor de hardleerse Pastor die na afloop verklaarde ‘geschokt’  te zijn door de straf omdat de inhaalactie op Paul di Resta volgens hem keurig uitgevoerd was. Als dat volgens hem een keurig uitgevoerde inhaalactie is heeft Maldonado ongeveer net zo veel verstand van keurig inhalen als Lewis Hamilton heeft van panfluiten.

Over hersenloos gesproken: Jenson Button, op koers voor een podiumplek, moest overstappen naar Plan B, zo hoorde de wereld op de radio. Plan B. Slimme jongens bij McLaren, want het lijkt een goed idee om een Plan B te hebben voor het geval Plan A niet werkt. Zo zal er ook een Plan C zijn voor het geval Plan B weer niet werkt. Al vroeg ik mij af wat Plan B nou precies zou inhouden. Dat werd al snel duidelijk. Plan B bleek namelijk het plan om Jenson zo binnen te halen dat hij na zijn pitstop pal achter Bruno Senna vast zou komen te zitten waardoor hij een mooie kans op een podium zag verdwijnen als zuurverdiend spaargeld op een IJslandse bankrekening. Als Plan C in werking was getreden was Jenson op dit moment waarschijnlijk nog rondjes aan het rijden in Hongarije.

Fernando Alonso had zo te zien geen Plan B. Vonden ze bij Ferrari niet nodig. Gewoon doorrijden was Plan A, B en C tegelijk. Vooraf had de Spaanse klassementsleider al moeilijk kijkend en met vlakke stem verklaard dat de trage en veel te bochtige Hungaroring nou niet bepaald geschikt leek voor zijn Ferrari. En dat bleek ook wel, want Alonso was het hele weekend geen moment een bedreiging voor de met een gele helm getooide kop van het veld. Toch finishte hij met een brede lach op de al even brede kaken want de sluwe Spaanse vos liep ook dit weekend maar weer eens uit op de concurrentie. Tot overmaat van geluk gaat Alonso nu vakantie vieren met Dasha Kapustina, een welgevormde en jaloersmakende vriendin. Van beroep: fotomodel.

Minder pril geluk voor de al jaren braaf getrouwde Michael Schumacher deze week. De Duitse grootheid had één van zijn mindere dagen toen hij vlak voor de start zijn motor uitzette omdat er wat enthousiaste marshalls wapperden met gele vlaggen, nadat dezelfde Schumacher niet juist geparkeerd stond voor de start. Nog maar een opwarmronde voor iedereen, behalve voor Schumacher. Die recordweltmeister mocht een poging wagen vanuit de pitstraat, waar hij enkele ronden later in al zijn razernij ook nog eens te hard doorheen kwam scheuren onderweg naar nieuwe banden, waardoor een drivethrough-pingel de volgende logische domper was.

Het was alles bij elkaar een miserabel weekeinde voor Mercedes. Net als in voorgaande jaren lijkt het gat met de top in de loop van het seizoen steeds groter te worden in plaats van kleiner. Nico Rosberg deed deze zondag een recordpoging zo min mogelijk in beeld komen tijdens een Grand Prix. Keke’s zoon slaagde met vlag en wimpel en kwam zonder dat iemand ook maar iets van hem vernomen heeft toch nog als tiende over de meet. Een schamel Hongaars puntje voor het oh zo ambitieuze Duitse team.

Dat moet het dan wel zijn. Voor de rest was de race zo hemeltergend saai dat de 24 uur tobben en peinzen bar weinig op heeft geleverd. Een doordeweekse bloemencorso in hartje winter is een stuk opwindender dan autoracen in Hongarije en bovendien wordt er aanmerkelijk vaker ingehaald. Vanuit het Formule 1-front valt de komende weken niet veel te verwachten. De sterren en hun gevolg gaan na vijf maanden hard rijden genieten van een paar weken zon, strand, zee en seks met jonge Russische fotomodellen, iets oudere Britse zangeressen, en nog oudere Duitse echtgenoten.

Als iedereen uitgefeest is razen op zondag 2 september de heren weer door de Ardennen op het meest fameuze circuit van allemaal: Spa- Franchorchamps. Tot die tijd zullen de motoren weliswaar zwijgen maar gaan we op het leukste Nederlandstalige Formule 1-forum gewoon door!

Fijne vakantie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.