Het is nog van voor mijn tijd en dus is het moeilijk om het me voor te stellen, maar in het midden van de jaren ‘80 waren er F1-wagens met ruim meer dan 1000pk achterin. Met turbomotoren, die ondertussen verboden zijn, beweerde Honda in 1986 om maar liefst 1400 paarden te kunnen bundelen.

Nu is het opnieuw Honda dat denkt de magische 1000 als eerste te kunnen overschrijden. Ze zijn goed op weg, want hun nieuwe motor voor in Japan, de RA004E V10, zou met zijn 960pk de sterkste motor van dit moment zijn.

1000pk zou dan voor volgend seizoen zijn, zegt Honda’s F1-directeur Takeo Kiuchi.

“Het is mogelijk. Maar dat niveau zal niet gemakkelijk zijn. Er zijn verschillende moeilijkheden om eerst te bestrijden.”

Het is zeer duidelijk te zien dat BAR-Honda een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt tijdens de voorbije winter, en dat ligt zeker ook voor een groot stuk bij Honda. De Japanse krachtbron zou nu klaar moeten zijn om de strijd aan te gaan met BMW en Ferrari, de laatste jaren de duidelijke aanvoerders qua motorkracht. En voor volgend seizoen ziet het er goed uit, verklaart Kiuchi in Autosport.

 

“Ik denk dat we volgend seizoen de nummer 1-motor zullen hebben. De kloof tussen de motor van dit jaar en die van volgend jaar is groter dan de kloof tussen die van dit jaar en die van vorig jaar.”

Het is duidelijk dat BAR-Honda voor de zege gaat deze zondag. Het is Takuma Sato’s thuisrace, en de Japanner heeft het altijd al goed gedaan in eigen land. Denk maar aan de vijfde plaats met Jordan in 2002, en de zevende met BAR vorig jaar. De nieuwe evolutie van de motor zou een winst van 8pk moeten bevatten tegenover die van in China, en laat dat ook een hulp zijn…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter