Honda heft een grote doorbraak bereikt wat betreft het totaal vermogen dat hun krachtbron kan leveren. Dat blijkt uit berichten in de Spaanse media. De vooruitgang zou zelfs betekenen dat de Japanse constructeur op gelijke hoogte zou komen met Ferrari in 2016.

Volgens het Spaanse AS zouden bronnen die dicht bij Honda staan zeggen dat ze een manier hebben gevonden om maar liefst 223 extra pk los te krijgen uit de motor ten opzichte van de versie van 2015. Dat zou inderdaad betekenen dat Honda bijna op dezelfde hoogte komt met Mercedes, en Ferrari misschien wel voorbij snelt.

Het grootste probleem met de Honda van vorig jaar was de turbo-eenheid en het ERS-systeem. Samen zouden deze twee eenheden Honda maar liefst 140 pk gekost hebben ten opzichte van de concurrentie.

Het is duidelijk dat de Japanners een blamage zoals vorig jaar willen vermijden. Sinds het seizoen ten einde kwam werkte het team onafgebroken 24/7, zonder een break op Kerstmis.

Afgezien van de turbo en ERS hoopt Honda met hun nieuwe design ook dat het verplaatsen van het koelingssysteem er voor zal zorgen dat de betrouwbaarheidsproblemen van de baan zijn. Tijdens races moest McLaren vorig jaar het vermogen van de motor vaak terugschroeven om oververhitting te voorkomen, maar dat zou nu dus opgelost zijn.

Veel van de problemen van vorig seizoen zouden te wijten zijn aan de “zero size” strategie van McLaren. Het team wilde de motor zo compact mogelijk krijgen om aerodynamisch extra profijt te kunnen doen, maar die visie werd hen uiteindelijk fataal, ook al verdedigt teambaas Eric Boullier de keuze van zijn team vorig jaar.

Als je Mercedes wil verslaan, dan moet je iets beter doen dan hen, dus wij exploreerden een radicaal alternatief pad. Was het te ambitieus? Ik denk dat het te vroeg is om dat te zeggen. We moeten wachten.

Honda kon naar eigen zeggen weinig doen in de loop van 2015 vanwege het token system, waardoor teams slechts in beperkte mate aan hun motoren kunnen sleutelen gedurende het seizoen.

Als de berichten kloppen en Honda heeft inderdaad een dergelijke sprong gemaakt, dan valt het nog steeds te bekijken of McLaren opnieuw vooraan te vinden zal zijn in 2016. Ongetwijfeld hebben de andere teams en motorbouwers ook een aantal sprongen voorwaarts gemaakt. Het zal dus wachten zijn tot de eerste wintertest, vanaf 22 februari, om te zien waar McLaren en de rest staat.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!