Uit de categorie ‘onzinnige maar leuke weetjes’ het volgende bericht…

Dat Sebastian Vettel (23) een waanzinnig eerste deel van zijn Formule 1-loopbaan doormaakt is inmiddels duidelijk. Hij is niet alleen de jongste racewinnaar en wereldkampioen ooit, het ziet er naar uit dat hij binnen afzienbare tijd ook de jongste tweevoudig wereldkampioen ooit zal zijn, een eretitel die nu nog in handen is van Fernando Alonso.

Maar als er niet naar leeftijd wordt gekeken maar naar race-ervaring, komt de Duitser niet als beste uit de startblokken, zo blijkt uit een onderzoek van het Zwitserse Blick. In zijn eerste 73 Grands Prix, mocht Vettel 16 maal zijn inmiddels beruchte vingertje omhoog houden en pakte hij één wereldtitel. Indrukwekkende cijfers. Maar er zijn er die het beter hebben gedaan.

Jackie Stewart won in zijn eerste 73 optredens namelijk 18 races en twee wereldtitels en deed het daarmee dus beter dan Vettel. Michael Schumacher deed het zelfs nóg beter. De Duitse veelvraat pakte binnen evenveel races eveneens twee titels en won zelfs 19 races.

Helemaal bovenaan de lijst staat, wellicht enigszins verassend, Schumachers oude rivaal Damon Hill. De Engelsman won in zijn eerste 73 races ‘slechts’ één titel maar hoorde in die periode liefst 21 keer het ‘God save the Queen’ voor hem gespeeld worden. Bijna 30 procent van zijn eerste races wist Hill dus te winnen!

Vettel doet het echter veel beter dan bijvoorbeeld Ayrton Senna. De legendarische Braziliaan won tijdens zijn eerste 73 Grands Prix ‘slechts’ 13 maal en werd daarin geen wereldkampioen.

Overigens kan het uiteraard nog veel slechter dan dat. Zo had Senna’s collega-grootheid Nigel Mansell liefst 72 pogingen nodig om eindelijk eens te winnen en zegevierden latere wereldkampioenen als Mika Hakkinen en Jenson Button in hun eerste 73 races in de koningsklasse van de autosport zelfs helemaal niet.