Hij is het enfant terrible van de moderne F1. Een pay driver pur sang, een crashkoning die doet denken aan de Italiaan Andrea de Cesaris, een karakterkop met een grote mond. Zo kennen we Pastor Maldonado ondertussen wel.

De Venezolaan die in 2011 zijn debuut maakt in de Formule 1 bij Williams na het behalen van de GP2 titel in 2010 wekt bij velen een soort van afschuw op. Niet vanwege de vele incidenten waarbij hij betrokken is of zijn betweterige gedrag maar gewoon het feit dat hij nu al 4 jaar in de F1 zit, voornamelijk door de staatssponsoring van het PDVSA, Het Venezolaanse staatsbedrijf voor olie en aardgas. Velen zien hem daarom als iemand die zijn zitje koopt waardoor er iemand met meer talent aan de kant moet blijven staan.

Toch zijn er ook goede punten aanwezig bij de beste man. Hij staat erom bekend vrij snel te kunnen zijn over een snel rondje maar zoals wel vaker komt dat er niet goed uit, Op stratencircuits kan hij bloedsnel zijn zelfs. Toch moest hij vorig jaar bijvoorbeeld de duimen leggen tegen rookie Bottas in het kwalificatieduel. Zijn onboards zijn verassend ‘entertained’, hij gooit als hij zich in zijn sas voelt de wagen de bochten in met flair en haalt er overduidelijk het maximum uit, je ziet hem zo spelen met het ding. Ik raad daarom iedereen aan om dit filmpje hieronder te bekijken, een van de beste rondjes rond Singapore die ik ooit gezien heb. (http://www.youtube.com/watch?v=4qYwC2qov44)

Het is duidelijk dat er een voorwaarde is voordat Pastor goed kan presteren, de wagen moet optimaal zijn en dat was de laatste jaren bij Williams vaak niet het geval.

Zijn beste jaar was uiteraard 2012 toen Williams een auto had die zijn betere momenten had dankzij de banden en set up. Het is met deze wagen dat Maldonando zich onsterfelijk maakte tijdens de Spaanse Grand Prix op 13 mei 2012 op het Circuit de Catalunya te Barcelona .

In de kwalificatie moest hij initieel nog Lewis Hamilton voorlaten totdat die naar de laatste startplek werd verwezen omdat er niet genoeg benzine meer in zijn wagen zat om de aan de FIA te geven ter controle. De pole was van hem en de auto ging lekker maar in de race ging het bijna fout, Alonso glipte er langs en op een moment leek het er even op dat het bij P2 zou blijven voor Maldonado. De Venezolaan vocht terug en pleegde succesvol een ‘undercut’ door eerder binnen te gaan.

Als een ware meester hield hij Alonso af door netjes op zijn bandjes te letten en zo de Spanjaard buitenspel te zetten. Die Maldonado hebben we daarna zelden of nooit meer gezien. Wie weet gaat het in de toekomst anders gaan want desondanks een slecht jaar in 2013 viel het op dat hij veel minder bij incidenten betrokken raakte.

Alsof het eindelijk tot hem was doorgedrongen was dat brokken maken geen punten oplevert, op een of andere vreemde manier progressie dus. Hij heeft gebroken met Williams en probeert nu in 2014 bij het door financiële problemen geteisterde Lotus een ommekeer te ontketenen. De nieuwe teambaas van Lotus, Gerard Lopez verklaarde recent dat het temmen van Pastor wel zou lukken. Nou, meneer Lopez dan weet u nu wat u moet doen, geef hem een topwagen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Het intrigeert me al langer dan vandaag of Maldonado consistent zou kunnen zijn met een topwagen want ik kan me tegelijkertijd best inbeelden dat zelfs met een goede auto Pastor nog steeds vaker dan gewenst bv. P15 kan finishen, hij is en blijft diezelfde onvoorspelbare Pastor natuurlijk.

Er zijn voldoende redenen om hem niet in de F1 te willen hebben, daar ga ik niet blind voor zijn maar hij is er nu eenmaal en we zullen er opnieuw een jaar mee moeten leren leven, sterker zelfs ik vermoed dat we hem nog niet snel kwijt zijn de komende jaren.

Pastor Maldonado soms is hij er, soms is hij er helemaal niet, zoals een spook…

Maikel Joosten
Redactielid Gppits.net