We schrijven Londen, 14 december 2008, het is vroeg in de ochtend, koud, en grauw. Het is de dag van de Race of Champions in het Wembley stadion. Het publiek is nog niet aanwezig, de pers begint juist het stadion binnen te druppelen. De coureurs zijn in geen velden of wegen nog te bekennen, behalve een man, Jenson Button.


Jenson Button loopt een rondje door het stadion, eigenlijk een beetje als een verloren vogeltje. Met een Honda F1 jas aan, zijn kraag ver omhoog gestoken. Een Honda jas? Juist ja, dat team dat enkele weken eerder bekend maakte te stoppen. Button, de man die in 2000 na zijn snelle debuut met het Williams team door Engeland als nieuwe held in huis werd gehaald. Eigenlijk kwam er in het in die jaren erna nooit echt uit, toch was Button in Engeland bij gebrek aan betere coureurs altijd “hot”. In 2006 won hij in de Hongaarse regen, met wat geluk, tot nu toe zijn enige Grand-Prix. Daarna ging het bergaf, in 2008 was de Honda bolide dramatisch en moest Button zelfs regelmatig zijn al afgeschreven teamgenoot Barrichello voor zich dulden.

Met de opkomst van Lewis Hamilton trok ook de aandacht van Button naar de nieuwe wereldkampioen. En daar loopt hij dus, die koude zondag in december. Door velen al afgeschreven, op de persconferentie later die ochtend krijgt Button de vraag of niet beter kan stoppen met Formule 1? Wat moest hij anders? Werkloos toekijken of een doorstart maken met een kansloze Honda bolide? Button wordt nog in verband gebracht met Toro Rosso, maar ook dat lijkt de Britse pers geen goed idee. Nee Button? Die is klaar met Formule 1, de Grand-Prix van Hongarije in 2006 zal voor altijd het hoogtepunt in zijn carrière blijven. Een aardig coureur, maar niet goed genoeg voor de top staat een dag later in de Engelse kranten. Tekenend is dat Button die zondag in de race kansloos ten onder gaat en de rest van de dag niet veel aandacht kreeg. Hoe anders was dat bij Hamilton, de gehele zondag is de pers niet bij hem weg te slaan.

We schrijven nu 3 mei 2009, Jenson Button heeft 3 van de 4 Grand-Prix gewonnen en weer enorm “hot”. De Engelse BrawnGP-coureur wordt door de Engelse pers gezien als de grote favoriet voor de titel. De Brit rijdt immers zeer volwassen en is ook in de regen snel… over hoe snel de publieke opinie zich kan keren… Lewis Hamilton heeft het moeilijk, moet blij zijn met elk WK-punt dat wordt gescoord. Na de race komen eerste de Engelse journalisten naar Button, vervolgens is Hamilton aan de beurt. Wie had dat gedacht?


Wist Jenson Button die 14e december al meer? Waarschijnlijk wel, Brit wist dat zijn toekomstige teambaas Ross Brawn bezig was om een doorstart te maken met het Honda F1 met een auto die extreem goed zou zijn. Button sprak echter niet, hij was daar plots als winnaar op die mooie zondag in Australië. Al die wintermaanden, vol speculatie, bleef Button rustig. Nu 5 maanden later is Button inderdaad de titelfavoriet, de favoriet van zijn natie, en heeft hij een nieuw fotomodel als vriendin aan de haak geslagen. Het leven lacht Jenson Button weer toe!

By peter