Op zaterdag 30 juli worden in Francorchamps de 11de en 12de manches gereden.

Het is even stil in het FIA WTCC. Tussen Puebla en Francorchamps werd een maand lang niet gereden. De auto’s van de zes merken die bij het Wereldkampioenschap betrokken zijn, keerden terug naar Europa over zee. Op 18 juli komen ze aan in de haven van Antwerpen, van waar ze naar Francorchamps worden gebracht.

Op dat moment zullen de team managers en ingenieurs al behoorlijk wat technische en strategische vergaderingen achter de rug hebben. Het seizoen is nu halverwege en nooit eerder was de concurrentie in deze discipline zo groot. BMW en Alfa Romeo delen de leiding in het klassement van de constructeurs. De Italiaanse machines zijn de voorbije vier manches sterk komen opzetten, maar bij BMW wordt hard gewerkt om ondanks de gewichtshandicap van 20 kilo voor achterwielaandrijvers opnieuw het voortouw te nemen. Bij de rijders staat Dirk M�ller (BMW Team Deutschland) aan de leiding met 48 punten. Dan volgen vier jongens op minder dan tien eenheden: Giovanardi, Priaulx, Garcia en Tarquini, met respectievelijk 45, 42, 39 en 38 punten.

Bij Seat blijven ze ondertussen niet bij de pakken zitten. Rickard Rydell is momenteel zesde in het kampioenschap. Qua zuivere prestaties hoort hij tot de besten. Terting, pas 21 jaar, pakte in Mexico zijn eerste overwinning. En dat amper een paar maanden nadat hij besliste om professioneel autoracer te worden.

Achter deze topteams volgen een paar auto’s die klaar zijn om toe te slaan. Zo zette Honda een opmerkelijke prestatie neer in Puebla, waar Roberto Colciago en zijn Accord Euro R de snelste rondjes draaiden. Een andere verrassing in de schaduw was de Chevrolet van Rob Huff, die na een negende tijd in de kwalificaties de eerste race van het weekend op de zesde plaats afrondde. Daar bleef het niet bij: de Lacetti van Nicola Larini werd achtste in de tweede manche. Daarmee komen de Chevrolets veel vroeger op de voorgrond dan menig waarnemer had verwacht.

Ford was het enige merk dat in Mexico afwezig bleef. Het team benutte de tijd om te gaan testen en zo met een snellere Focus naar de Ardennen te kunnen afreizen.

De machines van het FIA WTCC komen niet naar Spa-Francorchamps voor de test-day, maar maken zich ondertussen op voor een groots spektakel waarvan we eind juli zullen kunnen proeven.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter