Ondanks de harde woorden die zondag vielen en de uitgestoken middelvinger hebben Mark Webber en Sebastian Vettel weer vrede gesloten. Daags na de race gaven de beide Red Bull-coureurs elkaar de verzoenende hand, onder het oog van Helmut Marko die voor de gelegenheid voor vredesduif speelde.

Red Bulls autosportadviseur Helmut Marko heeft laten weten dat voor het team de zaak hiermee opgelost is. Hij zal bij een volgende keer zijn ego overboord moeten gooien. Dan zal hij toch echt het teambelang voorop moet stellen., sprak de Oostenrijker, die doorgaans de Duitse drievoudig wereldkampioen in bescherming neemt.

Vettel hield zich afgelopen zondag niet aan de stalorders van Red Bull. Hij negeerde doelbewust de instructies om in de slotfase van de Grand Prix van Maleisië achter koploper en teamgenoot Mark Webber te blijven. Tien rondjes voor het einde passeerde de eerzuchtige wereldkampioen met de nodige risico’s de ervaren Australiër, die woedend reageerde.

Desondanks denken insiders niet dat de sfeer weer op het oude niveau is bij de Oostenrijkse renstal: Ik denk niet dat Vettel nog op hulp van Webber kan rekenen, mocht hij die dit seizoen nog eens nodig hebben., aldus Bernie Ecclestone. En gisteren lieten we Flavio Briatore aan het woord, die overigens Horner aanwees als de man die het liet escaleren.

De krachtverhoudingen tussen Horner, Newey en Helmut Marko zijn niet altijd duidelijk en ze hebben soms verschillende belangen binnen het team. De Italiaan vond tevens dat Webber of Vettel na 2012 al een ander team had moeten zoeken.

Jenson Button meent in de ‘Daily Mail‘ dat Vettel wel deze race wint, maar mogelijk het kampioenschap verliest omdat de harmonie in het team geheel verstoord zou zijn. Vettel heeft vaak geprofiteerd van eerdere teamorders. Het team heeft hard voor hem gewerkt en dan dit? Ik zie het niet meer goed komen. Ze kunnen nog zolang praten, maar het gebeuren zal altijd blijven meespelen in het achterhoofd. Mogelijk een voordeel voor ons, omdat ze met elkaar bezighouden, in plaats van de coureurs van andere teams.

Christian Horner, de geplaagde teambaas van Red Bull Racing tot slot: Vettel en Webber zijn sinds Istanbul 2010 nooit meer goede vrienden geweest. Maar er is wel degelijk wederzijds respect., aldus de Brit.

Nu lijkt zelfs dat respect er niet te zijn. We zijn benieuwd naar China en de races erna!