Einde testverbod? Dat zou wel eens de uitkomst zijn van Pirelli-gate. Wat was er ook alweer aan de hand?

Pirelli had grote problemen met de banden, die hun loopvlak konden verliezen. De bandenleverancier had daartoe een aparte clausule in haar contract met de FIA staan, dat men op een willekeurig tijdstip een van de Formule 1-teams mag vragen om maximaal duizend kilometer te testen. De FIA stelt nu dat het de vraag is of Pirelli de overige teams de kans heeft gegeven, om ook te kunnen testen. Dat was wel een voorwaarde van de FIA om de test, die Pirelli met Mercedes heeft uitgevoerd, goed te keuren. Red Bull en Ferrari denken daar echter anders over. Zij vinden het een extra testmogelijkheid en dat is verboden tijdens het seizoen.

Mercedes houdt echter vol dat het ‘recentelijk’ toestemming van de FIA heeft gekregen voor de test. Brawn benadrukt dat Mercedes geen nieuwe onderdelen heeft getest. Ook volgens Pirelli is er geen sprake van competitievervalsing. Paul Hembery stelt dat het gaat om banden met het oog op 2014 en slechts voor een klein gedeelte de aanpassingen die vanaf de Grand Prix van Canada gepland staan. Bovendien zou Mercedes niet hebben geweten wat het precies aan het doen was.

Ferrari en Red Bull hebben de FIA nu stevig bij de ballen. Ze protesteren tegen de privé-test van Mercedes, zodat de FIA moet reageren, is het legaal of illegaal? Denk je dat Ferrari en Red Bull echt willen dat de FIA Mercedes straft? Hoe dan? Punten afpakken?

Aan hoeveel punten staat het extra voordeel dan gelijk? Hoezo lastig?

Dat gezegd hebbende…No way…dat de FIA Mercedes gaat straffen, die zijn veel te blij met een grote motorleverancier, die ook nog eens goedkoper is dan Renault.
Dus dan krijgt Pirelli de schuld? Prima, hoe ga je die straffen dan?

Pirelli is de enige bandenleverancier. Als die verontwaardig reageren en opstappen, dan moet de FIA hals over de kop een andere leverancier zien te vinden. Dat zou een financieel bloedbad worden, want de offertes zullen niet mals zijn. De concurrentie is ook niet gek…

Maar als Mercedes niet gestraft wordt, zal de FIA zwakker dan ooit te voren tegenover de teams staan. Dat kan rechtgezet worden door alle teams een test met de 2013-auto aan te bieden.
En dat is koren op de molen voor Ferrari, want zoals bekend pusht Ferrari al jaren voor tests tijdens het seizoen. Als de uitspraak anders uitvalt [geen straf of iets dergelijks], dan het team direct reageren en vragen of ze dan ook eenmalig mogen testen met hun 2013-auto.

Red Bull wil ook extra testen omdat het logistiek voor hen pas mogelijk is, om op Silverstone de Pirelli-test te doen, dus vinden ze dat ze een paar GP’s nadeel hebben. Tijdens de laatste stemming voor meer testen tijdens het seizoen was het slechts een minderheid tegen. De wil om te testen groeit bij steeds meer teams, zelfs bij Marussia en Caterham.

Hell, zelfs Mercedes zou er niet om rouwen als men weer mag testen tijdens het seizoen. Het grappige is dat dit wellicht allemaal niet nodig zou zijn geweest, als de Formule 1 teams een recente auto beschikbaar hadden gesteld aan Pirelli om mee te testen.

Maar goed, het eindspel om het testverbod is in de gang gezet; Er is geen [unaniem] Concorde Agreement, de FIA zit klem, en [met name] Ferrari en Red Bull zullen eigenhandig het testverbod de nek omdraaien indien ze de kans krijgen.

En Pirelli-gate is een kans bij uitstek voor de tegenstanders van het testverbod!!!

Wat jullie? Hoe loopt dit af? Schrijf je gratis in en wordt lid van de leukste Nederlandstalig F1-forum van Nederland en België!