Eind vorige week kon collega Edwin Scholten jullie melden dat Team Haas van de FIA haar Formule 1 licentie voor 2015 kreeg toegewezen.

Deze week zou de Amerikaan zijn plannen omtrent de Formule 1 bekend maken, en…er blijken enkele praktische problemen te zijn opgedoken. Dat liet Gene Haas weten in een persconferentie.

Hoewel de licentie voor het F1-seizoen van 2015 binnen is, is het onduidelijk of de Amerikanen daadwerkelijk volgend seizoen al op de grid zullen staan. Er is nog geen deal gemaakt met een motorleverancier en ook de fabriek waar de auto’s moeten worden gebouwd is verre van af.

Wat betreft de motoren, zei Gunter Steiner –die de job van teambaas op zich zal nemen– dat er nog steeds gepraat wordt met Mercedes en Ferrari.

Hopelijk kunnen we binnen een week of vier, zes meer duidelijkheid geven over in welk seizoen we toe willen treden. Ik hoop 2015, aangezien het eerste jaar altijd een enorme opgave zal worden. Ik denk echter dat 2015 te dichtbij en 2016 te ver weg is., aldus de Amerikaanse zakenman.

Haas liet weten dat Haas Formula, zoals het nieuwe F1-team gaat heten, zich wil vestigen in Kannapolis, North Carolina, alwaar ook het NASCAR-team van Haas haar thuisbasis heeft. Het team wil wel een tweede vestiging in Europa, maar twijfelt voor de locatie hiervan nog tussen Italië en Duitsland. Zo wist het Britse Autosport te melden.

Tevens zal de eerste auto niet volledig Amerikaans zijn. Gene Haas zal de hulp van Dallara inroepen, om zijn eerste Formule 1-auto te bouwen. Dat is niets nieuws, want ook het voormalige Hispania Racing [HRT] nam deze route. Zo willen de Amerikanen de techniek begrijpen, om daarna zelf een auto te ontwerpen.

Haas heeft vertrouwen in die route: We can beat the Europeans at their own game.