Het begint een opvallende herhaling van zetten te worden. Eerder konden wij jullie melden dat Felipe Massa weer eens onder druk werd gezet door de staf van Ferrari. Ferrari zou Felipe Massa tot en met de Italiaanse Grand Prix de gelegenheid geven, om de teamleiding te overtuigen hem een nieuw contract voor te schotelen.

Massa moest dus in België en Italië presteren om een langer verblijf bij Ferrari af te dwingen. Intussen is gebleken dat Ferrari toch koos voor degene, voor wie Alonso als vervanger werd aangetrokken. Kimi Räikkönen dus…

Bij Lotus lijkt men hetzelfde scenario te willen volgen. Teambaas Boullier lijkt zijn pupil niet langer de hand boven het hoofd te willen houden? Nu Räikkönen opstapt omdat Lotus c.q. Genii Capital haar financiële verplichtingen niet nakwam, is men op zoek naar een nieuw kopman.

Er zou keus te over zijn; Felipe Massa met zijn ervaring, maar de Braziliaan zou geen veer willen laten qua salaris. Nico Hülkenberg snakt naar een snelle auto om zijn reputatie van toptalent waar te maken, maar zal bij Lotus weer in een team komen dat financiële problemen kent. Hülkenberg zou de voorkeur hebben om terug te keren naar Force India.

Zelfs voormalig Lotus-coureur [frappant genoeg ook ex-Team Lotus c.q. Caterham] Vitali Petrov duikt op. De Rus zou maar liefst 25 miljoen dollar aan sponsorgeld in de aanbieding hebben. Een flinke zak geld voor Lotus, maar ook Williams, Sauber en Caterham.

Maar we weten niet of dat serieus is of weer een Luiz Razia verhaal. Derde rijder Davide Valsecchi heeft geen budget en zal waarschijnlijk weer de rol van testrijder op zich moeten nemen.

Tussen alle poeha moet Grosjean zijn waarde bewijzen. Daarvoor moet de Fransman nu zijn kans grijpen en laten zien dat hij het team kan leiden in 2014. Dat laatste lijkt welhaast een onmogelijke opgave. Romain Grosjean staat in het huidige WK al bijna honderd punten achter op Raikkonen, een rating [het percentage punten t.o.v. van de teamgenoot] van 38,26%.

En dat is geen hoge score. Zelfs een uitgebluste en binnenkort afzwaaiende Mark Webber behaald een beter percentage van 52,63%. Nico Rosberg heeft het met 76,82%, ten opzichte van Hamilton, zeer goed voor elkaar.

Massa dan? Die mag van omgeving veranderen, terwijl hij toch nog altijd aanzienlijk beter scoort van Grosjean, namelijk 46,52%.

Romain nam het op als een jonge rijder tegen Kimi, wat goed is om te leren en volwassen te worden. Uit diens schaduw treden is echter moeilijker. Maar nu Kimi zal vertrekken, is het voor Romain tijd om aan ons te tonen wat hij kan. Grosjean heeft zijn toekomst in eigen hand. Hij deed het de laatste vier races goed, dat moet hij vasthouden en verbeteren.aldus Eric Boullier.