Op 24 oktober begint in München de rechtszaak tegen Gerhard Gribkowsky. Dat meldt The Financial Times.

De voormalige Duitse bankier, die sinds begin dit jaar in voorarrest zit, moet zich dan voor de rechter verantwoorden voor de smeergeldaffaire in de Formule 1. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 53-jarige Gribkowsky van onder meer corruptie, verduistering en belastingontduiking.

De Duitser was als riskmanager van de Bayerische Landesbank betrokken bij de verkoop van de commerciële rechten van de Formule 1 van zijn toenmalige werkgever aan CVC Capital Partners.

In het onderzoek is naar voren gekomen dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone geld heeft betaald aan Gribkowsky. De aanklager denkt dat dit steekpenningen zijn, omdat de rechten, zo gaan de geruchten, beneden de marktwaarde zouden zijn verkocht aan een investeerder die Ecclestone goed gezind was.

De Brit betoogt echter dat de zaken anders liggen. Hij heeft Gribkowsky betaald omdat de Duitser hem dreigde aan te geven bij de Britse belastingdienst. De bankier zou Ecclestone het leven moeilijk willen maken vanwege het trust fund Bambino Holdings, waar de Formule 1-aandelen van Bernie zijn ondergebracht.

Ecclestone sprak in april met de Duitse justitie over de zaak. Hij is echter niet aangeklaagd, en, of hij moet getuigen tijdens het proces, dat wil Ecclestone niet bevestigen. Er zijn twintig zittingsdagen gepland en er zullen meer dan veertig getuigen worden gehoord.