Eindelijk was het dan zover. Het lang aangekondigde wereldkampioenschap van legendarische Formule 1-coureurs is eindelijk van start gegaan. Wie het evenement van start wou zien gaan moest afreizen naar het Zuid-Afrikaanse Kyalami, want daar was het allemaal te doen: de start van de Grand Prix Masters Series. Namen als Nigel Mansell, Emerson Fittipaldi, Alan Jones, Riccardo Patrese en vele anderen moeten het publiek lokken en voor spektakel zorgen� en dat lukte. Wat we kregen was een bloedstollende race voor een uitverkocht Kyalami en de 70 000 toeschouwers zagen een rondenlang gevecht tussen Nigel Mansell en Emerson Fittipaldi. Want deze twee ex-wereldkampioenen waren een maatje te sterk voor de overige twaalf deelnemers. Viervoudig wereldkampioen Alain Prost liet op de laatste moment nog weten niet mee te reizen naar Zuid-Afrika, en ook Alan Jones moest naar huis terugkeren met hevige pijnen in de nekspieren. Eliseo Salazar (U kent hem misschien wel van de bokswedstrijd met N�lson Piquet in Duitsland 1982) was meegereist als reservecoureur en nam graag de 59-jarige Australi�r zijn stoeltje over.

Dertig ronden lang waren Mansell en Fittipaldi op minder dan een halve seconde verwijderd van elkaar, met op twintig seconden achter hen een gevecht tussen Riccardo Patrese, Andrea de Cesaris en Jan Lammers. Het was niet de eerste keer dat Mansell en Fittipaldi tegen elkaar raceten, 13 jaar geleden kwamen ze elkaar al eens tegen in het IndyCar-kampioenschap. Vandaag was de Engelsman 0.408 seconden te snel voor de Braziliaan, Patrese eindigde op 20 seconden met Andrea de Cesaris (+21.7) en Derek Warwick (+21.8) achter hem.Stuck, Danner, Cheever, Lammers, Salazar, Tambay en Arnoux finishten allemaal binnen dezelfde ronde. Slechts twee coureurs haalden de finish niet, zijnde Jacques Laffite en Stefan Johansson.

Reacties volgen nog.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter