Circuit Paul Ricard, gelegen in het Zuid-Franse stadje LeCastellet. Vier ex-Formule 1-coureurs maken zich klaar voor enkele rondjes in een racewagen, sinds lange tijd. Om de GP2-Series wat meer aanzien te geven, zeg maar. De klasse vervangt sinds begin april het voormalige Formule 3000-kampioenschap en hoopt om opnieuw de laatste opstap te worden naar de Formule 1.

De eerste die mag plaatsnemen is Adrian Campos. De Spanjaard heeft zelf een team in de GP2-Series, Campos Racing, en kreeg advies mee van zijn twee coureurs Sergio Hern�ndez en Juan Cruz Alvarez over het gedrag van de wagen.  “Het is de beste wagen waarmee ik al gereden heb !” riep hij later uit. Wel gaf hij toe dat het leuk was om weer eens plaats te nemen in een racewagen, maar het is hard werken achter het stuur. Voor de 45-jarige Adrian Campos Su�ez was het sinds 12 juni 1988 geleden dat hij nog is in een racewagen stapte, hij kon zich toen niet kwalificeren voor de Grand Prix van Canada.

De volgende in de rij was de 61-jarige Jacques Laffite. De Fransman deed de ogen opengaan door in de laatste bocht even dwars te gaan.  “Dat was iets speciaals,” vertelde hij over zijn rondjes. “Ik voelde me weer veertig jaar jonger.” Voor Laffite was het al sinds 13 juli 1986 geleden dat hij nog is een racewagen bestuurde, op die dag brak hij beide benen in een startcrash in Brands Hatch.

Derde was de wereldkampioen van 1996, Damon Hill. De intussen 45-jarige Engelsman verbaasde iedereen door erg goede tijden neer te zetten. Ook jonge prot�g� Steven Kane, de coureur die Hill wilt begeleiden naar de Formule 1, stond aan de pitmuur. “Het is echt een erg goeie wagen,” vertelde Hill. “Dit is precies wat een jonge coureur nodig heeft ten voorbereiding op de Formule 1.” De laatste maal dat Hill nog eens in een racewagen plaatsnam was op 31 oktober 1999, toen nam hij afscheid na de Grand Prix van Japan.

Last but not least was niemand minder dan Patrick Tambay. De 56-jarige Fransman gaf toe dat hij al van 4 uur �s ochtends lag te piekeren of het wel zo�n goed idee zou zijn, en zocht naar allerlei excuses om toch maar niet op te dagen. Toen hij weer uitstapte, grijnsde hij en fluisterde: “Dit had ik echt niet mogen doen, ik had echt niet mogen komen. Ik heb in 20 jaar niet meer gereden, en nu wil ik er weer mee beginnen.” Het is sinds de Grand Prix van Australie, 26 oktober 1986, geleden dat Patrick Tambay een racewagen heeft bestuurd.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter