In Monaco winnen is ook voor de GP2 iets bijzonders. Stoffel Vandoorne pakt via een pitstop de derde featurerace op rij en klopte Alexander Rossi. Sergio Canamasas bewees dat in het prinsdom soms mirakels gebeuren met een derde plaats.

In de kwalificatie kwam er een einde aan de overheersing van Vandoorne. In de nauwe straten worden voor de supportklassen de kwali’s in twee groepen verdeeld. De eerste groep werd gewonnen door Rossi voor Arthur Pic (die in de vrije training nog het snelst was) en Sergei Sirotkin). In de tweede groep troefde Rafa Marciello Vandoorne af, die wel Julian Leal voorbleef.

Nick Yelloly verrastte met een 7e plaats, zowel Canamasas als Daniel de Jong wisten zich als 9e en 10e in de top10 te wringen. Richie Stanaway stond een tijd derde in groep 1, maar reed zijn neus stuk in Mirabeau en viel terug naar 14. Rio Haryanto viel tegen met een 20e plaats maar hij zou van 23 starten doordat hij niet afremde voor gele vlaggen in de laatste minuten.

Zoals gewoonlijk verliep de start in Monaco niet vlekkeloos. Eerst liet Nobu Matsushita de motor afslaan, waardoor iedereen achter hem in verwarring raakte. Vijf man moesten uiteindelijk de pits in worden geduwd, waaronder beide Ardens en Pierre Gasly die te vroeg wegging en toen naast de gestrande Matsushita stopte.

De tweede keer leek de grid verkeerd opgesteld en kregen Binder en Vandoorne een gele vlag. Na veel soebatten probeerde men het voor een derde keer, minus Gasly, die de schuld kreeg van de chaos in startpoging 1. Drie keer bleek scheepsrecht: Marciello had een geweldige start en was in Loews al twee wagenlengtes weg van de rest. De Italiaan had een gok gewaagd en supersofts ondergeschroefd terwijl de rest voor softs gekozen had.

Een paar ronden lang had Marciello een mooie voorsprong, maar hij kreeg veel eerder last van slijtage. Vandoorne hield zijn vierde plaats en Jordan King maakte vanaf acht een sprong naar vijf. De meeste plaatsen won Robert Visoíu, maar dat kwam omdat de Roemeen gewoon afsneed om het pak auto’s te ontwijken in St. Devote en ineens vijf man inhaalde, waarvoor hij 5 seconden tijdstraf kreeg. Na negen ronden waren de supersofts van Marciello en Pic er al aan, dus moesten ze binnenkomen. Rossi en Vandoorne liepen daarna gestaag bij de rest weg.

De Jong had zijn kansen op punten inmiddels in rook zien opgaan door een domme actie van Matsushita in ronde 9, die een typische “Ik-ga-die-bocht-echt-wel-halen” Gp2-inhaalmanoevre probeerde. In 99 van de 100 keer lukt dat niet, en nu dus ook niet. De Japanner knalde vol in de zijkant van de Rotterdammer bij de chicane, die óf niet had verwacht dat Nobu het zou proberen óf hem gewoon niet had gezien. Matushita viel in ieder geval uit, De Jong reed de race met schade uit als twaalfde.

In ronde 20 kwam er een Virtuele Safety Car situatie toen Mitch Evans hetzelfde geintje uit probeerde te halen met Nick Yelloly en evenals Matsushita geplet werd tussen boarding en auto. Vier man wisten optimaal te profiteren: Vandoorne, Rossi, Leal en Canamasas, die alle vier binnenkwamen voor supersofts.

De ART-crew was bovendien sneller in de pits dan de Racing Engineering crews waardoor Vandoorne als virtueel leider de baan weer opkwam voor Rossi en Leal en meteen daarna ging de VSC-limiet uit. Vandoorne stoof zo hard weg dat de Amerikaan riep dat de Belg de limiet had overschreden. Canamasas was net te laat en kwam achter Pic te zitten, maar binnen een ronde was de Spanjaard hem voorbij in een waanzinnige inhaalmanoeuvre bij St. Devote. Ook dit was zo’n 99 van de 100 poging, maar deze was heel goed.

Het bleek zelfs een heel belangrijke inhaalmanoeuvre, want Leal had zo’n haast bij zijn pitstop dat hij Sirotkin raakte. Dat werd door de stewards als unsafe release beoordeeld en de Colombiaan kreeg er 10 seconden tijdstraf voor, waardoor de Spanjaard op drie uitkwam. Ik onderschat Canamasas nooit (hij geeft altijd sjeu aan een race) maar ik begrijp hem gewoon niet.

Vandoorne liep in de slotfase zo’n 6 seconden weg bij Rossi, die de race eenzaam als 2e uitreed. Canamasas erfde dankzij de penalty voor Leal de derde plaats op 16 sec van Vandoorne en ook Pic en Sirotkin werden nog voor de Colombiaan geklasseerd. Zo deden Vandoorne en Rossi hele goede zaken voor het klassement, want iedereen tot aan Canamasas morstte punten of bleef zelfs puntloos.

Gasly kwam na zijn start uit de pits uiteindelijk als 14e binnen, achter teamgenoot Alex Lynn. Evans was uitgevallen en Haryanto strandde op 16. Marciello moest genoegen nemen met een achtste plaats, maar heeft wel de pole voor de sprint race op zaterdagmiddag.

Stand na vijf races:

1 	Stoffel Vandoorne 	111
2 	Alexander Rossi 	68
3 	Rio Haryanto 	        49
4 	Mitch Evans 	        28
5 	Alex Lynn 	        25
6 	Julián Leal 	        18
7 	Nathanaël Berthon 	16
8 	Pierre Gasly 	        16
9 	Sergio Canamasas 	15
10 	Arthur Pic 	        15


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!