In de strijd om de GP2 titel kon Pierre Gasly waardevolle punten terughalen op Antonio Giovinazzi, en met een derde plaats voorkwam de Fransman tevens een compleet Italiaans podium in een sprintrace die werd gewonnen door Luca Ghiotto.

Ghiotto mocht de race vanaf plaats twee beginnen, met alleen Mitch Evans nog voor zich. De toekomstig Formule E debutant had geen goede start en verloor de leiding aan Ghiotto in bocht 2 hem inhaalde. Ook Gasly en Gio hadden hun problemen, verloren een paar plaatsen, maar het veld bleef bij elkaar doordat de safetycar de baan op moest toen Jordan King zijn teamgenoot Norman Nato afschoot. Daniel de Jong reed zelfs de eerste ronde niet uit, hij viel stil en moest uitvallen.


foto: GP2series.com

De rommel werd opgeruimd, King kreeg tien tellen tijdstrat en de baan werd weer vrijgegeven. Ghiotto liep na de herstart langzaam weg van de rest, waar Rafa Marciello inmiddels Evans was gepasseerd en Oliver Rowland King nog dieper in de zorgen duwde. In het middenveld klauwden de Prema-auto’s zich ook weer omhoog, hun eerste slachtoffer was Sergei Sirotkin, die wel erg weinig tegenstand bood. Reden was een versnellingsbakprobleem, wat de Rus later in de race liet uitvallen.

Ghiotto ging verder met het uitbouwen van zijn voorsprong op Marciello, terwijl de rest onder elkaar ging knokken. Evans kreeg druk van Gustav Malja en de Zweed wist na een lang gevecht de Kiwi te passeren. Rowland en Gio kwamen voorbij aan King, maar de Italiaan werd door de Brit de uitloopstrook op gedwongen toen die zich tegen een aanval verdedigde, waardoor King weer terugkwam en Gasly zijn teamgenoot ook pakte. Rowland vergde in zijn duels iets teveel van zijn banden, waardoor beide Prema auto’s hem weer voorbij konden komen.

“The Prema Pair” ging meteen, hun volgende slachtoffer moesten Malja en Evans worden. De Kiwi was in ronde 17 gezien en in ronde 18 schoven beide titelkandidaten nóg een plaats op, toen Malja een foutje maakte. Beide heren knokten tot de laatste ronde met elkaar, maar meer dan een derde en vierde plaats zat er dit keer niet in. Voor hen was Marciello nog tot 1.3 seconde genaderd bij Ghiotto en in de laatste ronde werd dat zelfs 0.7sec, maar dichterbij kwam de Russian TIME helaas niet. Ghiotto pakt daarmee de eerste overwinning sinds lange tijd voor Trident, Marciello blijft weer steken op een ereplaats. Achter de top4 werd Malja vijfde voor Evans, en Nobu Matsushita scoorde weer eens twee puntjes als zevende, laatste punt ging naar Rowland.

Stand GP2 na 10 raceweekends
1 A. Giovinazzi – 197
2 P. Gasly – 190
3 R. Marciello – 158
4 S. Sirotkin – 135
5 J. King – 122
6 N. Nato – 122
7 L. Ghiotto – 111
8 O. Rowland – 107
9 A. Lynn – 105
10 M. Evans – 189

Het duurt nog bijna twee maanden voor dit kampioenschap beslist wordt bij de seizoensfinale in Abu Dhabi. Prema Powerteam heeft als debutant een goede indruk achter gelaten en de constructeurstitel is dit weekend al veilig gesteld. Zeven punten achterstand heeft Gasly nu op zijn teamgenoot, en de boodschap vanuit Oostenrijk is simpel, hij MOET kampioen worden om aanspraak op een stoeltje bij STR te maken. Voor Giovinazzi lijkt een entree in de koningsklasse er nog niet in te zitten, al heeft hij wel mogen testen in de simulator en is zijn naam een paar keer opgedoken bij Haas F1, al zal dat meer met zijn backing van de familie Gelael te maken hebben, die de rekeningen van Prema dit jaar betalen als dank voor bewezen diensten in de F3.

GP3: Dennis voor zijn tweede, Leclerc loopt verder uit

In de GP3 verstevigde Charles Leclerc zijn leidende positie, en hoefde er niet eens echt goed voor te rijden. De Monegask had een slechte start en moest zich hard verdedigen tegen Alex Albon, maar omdat de Britse Thai op het gras gedrongen werd verloor hij zoveel tijd dat Leclerc in het zog van Jack Aitken weg kon rijden. Vooraan gingen zowel polesitter Antonio Fuoco als de nummer 2 Nirei Fukuzumi wijd in bocht 1. Maar terwijl de Japanner zich herstelde en tweede bleef achter nieuwe leider Jake Dennis, stuiterde Fuoco over de kerbs en kon weer opnieuw beginnen met Aitken en Leclerc achter zich aan.

Steijn Schothorst leek opnieuw goed mee te kunnen in Maleisië: de Campos rijder reed een tijd als zesde rond, tot onder andere Nyck de Vries en Matt Parry hem voorbijkwamen, Op zijn beurt kon Schothorst de worstelende Fuoco weer passeren, die later stopte voor nieuwe banden, maar uiteindelijk opgaf. Uiteindelijk kwam Schothorst in gevecht met onder andere Arjun Maini en Albon, waardoor hij als tiende buiten de punten viel. De Vries haalde vanaf 13 een zesde plaats op. Albon had het bijkans net zo zwaar als Gasly gisteren in de GP2, maar hij redde nog net een puntje als achste, achter Maini en De Vries. Leclerc was inmiddels in Aitkens zog mee omhoog geklommen en hoewel de Monegask het podium niet haalde, kwam hij als vierde beter voor de dag dan de rest van de titelkandidaten. Dennis haalde intussen dik verdiend zijn 2e overwinning op, de jongeman uit Warwickshire was 3.4 sec weggereden van Fukuzumi, Aitken werd 2 tellen daar achter derde.

Stand GP3 na 8 raceweekends:
1 C. Leclerc – 202
2 A. Albon – 173
3 A. Fuoco – 157
4 J. Dennis – 121
5 J. Aitken – 117
6 N. De Vries – 108
7 M. Parry – 82
8 N. Fukuzumi – 71
9 J. Hughes – 69
10 A. Maini – 50

Met de score van dit weekend erbij is ART bij lange na niet meer in te halen voor de rest om de constructeurstitel. In theorie hoéft de race in Abu Dhabi voor de coureurstitel ook niet spannend te worden, want Leclerc staat 29 punten voor op Albon. In theorie heeft zelfs Fuoco nog een kans, als Leclerc geen punten pakt en de Italiaan beide races in Abu Dhabi wint . De Vries gaat in november als 6e richting Abu Dhabi. Aitken staat op plaats vijf nog in schootsafstand, evenals Dennis. Een derde plaats lijkt een onhaalbare kaart, maar ach, we hebben gekkere dingen gezien afgelopen seizoen.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!