Het GP2-weekend in Engeland verloopt voor Sergei Sirotkin tot nu toe uitstekend. De Rus pakte gisteren niet alleen de pole, maar pakte vandaag ook de overwinning.

Sirotkin zat in de eerste run van de kwali steeds nét achter Stoffel Vandoorne, maar in de tweede run had Vandoorne een momentje in Club Corner, waardoor hij nét 0.185sec tekort kwam op Sirotkin, die met 1:39.949 het snelste was. Richie Stanaway verraste door een derde tijd van 1:40.378, Rossi werd 4e. Gastrijder Oliver Rowland kwalificeerde zich als 9e, Daniel de Jong werd 22e. Zijn ex-teamgenoot Sergio Canamasas is toch weer opgedoken, nu bij Lazarus, de Spanjaard startte als vierde.

Bij de start was Stanaway bliksemsnel weg, tikte even Vandoorne aan, die meteen ook door Nobu Matsushita werd verschalkt. Stanaway ging door en wist ook Sirotkin van de leiding te krijgen. Maar lang mocht het niet duren, want in het middenveld spinde Nathanael Berthon en Artem Markelov kon hem net niet ontwijken. Safetycar. in de eerste ronde.

Nadat de start weer was vrijgegeven en Stanaway het veld controleerde, vergiste de Nieuw-Zeelander zich in het parcours. Hij mikte blijkbaar op de start-finishlijn als acceleratiepunt, in plaats van op de safetycar-herstartlijn. Daardoor kwam Sirotkin hem in Club Corner voorbij, dwong de Status naar de buitenkant en Matsushita profiteerde daar meteen van. De Japanner kon helaas niet helemaal aanklampen bij de Rapax, en niet veel later moest de ART uitvallen met een motorprobleem.

Daardoor schoof Stanaway weer op naar twee, maar hij kreeg meteen druk van Rossi en Vandoorne. Het duurde ook niet lang voor de twee kemphanen de Nieuw-Zeelander gepasseerd waren. Rossi ging buitenom in Brooklands en omdat Vandoorne wat meer moeite had liep de Amerikaan even weg. Hij had een goede pitstop en omdat Vandoorne opnieuw tegenslag opliep door het goede verdedigen van Jordan King, was de Amerikaan ver genoeg weggelopen.

Sirotkin had inmiddels zoveel voorsprong genomen dat hij eigenlijk nauwelijks meer in gevaar kwam. De Rus scoorde een mooie overwinning en is sinds Oostenrijk aan een goede reeks bezig, waardoor hij in de tussenstand naar de derde plaats klimt. Rossi kwam als tweede binnen, maar de handvol die hij inloopt stelt niet zoveel voor aangezien Vandoorne na een paar mislukte pogingen alsnog King passeerde.

Achter de top3 ging het nog even los. King reed inmiddels op zwaar versleten banden en moest ondanks hevig verzet capituleren voor de twee DAMS auto’s van Pierre Gasly en Alex Lynn. Arthur Pic had wat weinig geduld met de Engelsman en ramde hem in de laatste bocht achterstevoren. Hoewel Pic de zesde plaats opstreek, mocht hij toch even naar de stewards om zijn manoeuvre uit te leggen.

Stand na 9 races

1 	Stoffel Vandoorne 	170
2 	Alexander Rossi 	97
3 	Sergey Sirotkin 	77
4 	Rio Haryanto 		71
5 	Alex Lynn 		52
6 	Mitch Evans 		35
7 	Pierre Gasly 		32
8 	Raffaele Marciello 	30
9 	Nobuharu Matsushita 	29
10 	Arthur Pic 		29

Morgen om 10.35 de Sprintrace. Nick Yelloly werd vandaag achtste en mag het opnieuw proberen als polesitter, met Rafa Marciello naast zich en (voorlopig) Pic en Lynn op rij 2.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!